Исаија Цариградски

Исаија Цариградски[1]Вселенски патријарх од 1323 до 1334 година.

Византискиот цар Андроник II го затворил Исаија во манастирскиот дел на Магнаура, училиште во Цариград во 1327 година, најверојатно поради поддршката која патријархот ја давал на внукот на царот, Андроник III за време на граѓанската воја од 1321–1328 година. По соборувањето на Андроник II од неговиот внук 23/14 мај 1328 година, делегација била пратена во манастирот да го повика Исаија. При неговото враќање во дворецот, Исаија бил придружуван од страна на музичари, танчерки и комичари, наместо од страна на свештенството, еден од комичарите толку многу го засмеал Исаија што тој за малку да не паднал од коњот.[2]

Наводи уреди

  1. G. Ostrogorsky, History of the Byzantine State, Rutgers University, 1969, p586.
  2. J. Norwrwich, A Short History of Byzantium, Alfred A. Knopf Pub., 1997, p338.
Духовни титули
Претходник
Герасим I
Цариградски патријарх
1323–1334
Наследник
Јован XIV