Мелетиј II Цариградски

Мелетиј II ЦариградскиВселенски патријарх роден во Бозкада начествувал во периодот од 1768 до 1769 година.

Во периодот од 1750 до 1768 година тој бил архиепископ во Лариса по што бил избран за Вселенски патријарх. За време на бунтот во 1769 година бил тргнат од престолот и бил протеран во Митилена[1]. Во 1775 година со дозвола на султанот Мустафа III се вратил во Бозкада и во 1777 година во Цариград, каде починал безимотен.

Наводи уреди

  1. „Lesvos History“. Архивирано од изворникот на 2007-10-16. Посетено на 2016-01-08.

Извори уреди

Претходник
Самуил
Цариградски патријарх
1768-1769
Наследник
Теодосиј II