Антим V Цариградски

Антим V ЦариградскиВселенски патријарх во период од тринаесет месеци во 1841 до 1842 година. Роден е во Родосто (Текирдаг) и начествувал како митрополит Агатополски во периодот од 1815 до 1821 година, во Поморие во периодот од 1821 до 1831 година, и Кизикос во периодот меѓу 1831 и 1841 година. Тој бил назначен за патријарх кога бил разчинет Антим IV од страна на султанот Абдул Меџит I.

Починал во 1842 година и бил наследен од страна на Герман IV.

Духовни титули
Претходник
Антим IV
Цариградски патријарх
1841–1842
Наследник
Герман IV

Наводи уреди