Јован XII Цариградски

Јован XII ЦариградскиВселенски патријарх од 1294 до 1303 година. Јован XII е роден во Созопол на западниот брег на Црното Море. Пред да се устоличи за патријарх бил познат ппод името Козма.[1]

Наводи

уреди
  1. MacGillivray Nicol, Donald (1993). The last centuries of Byzantium, 1261-1453 (2. изд.). Cambridge University Press. стр. 102. ISBN 978-0-521-43991-6.
Духовни титули
Претходник
Атанасиј I
Цариградски патријарх
1294–1303
Наследник
Атанасиј I