Јован VII Цариградски

Јован VII ЦариградскиВселенски патријарх во периодот од 837 до 843 година.

Јован VII Цариградски
Цариградски патријарх
ЦркваЦрква на Цариград
Ракоположен837
Службата завршила843
ПретходникАнтониј I Цариградски
НаследникМетодиј I Цариградски
Лични податоци
Вероисповедправославие
ЖивеалиштеЦариградска патријаршија
ЗанимањеПатријарх
Други папи наречени Јован
Приказ на патријархот Иван

Наводи

уреди
Духовни титули
Претходник
Антониј I
Цариградски патријарх
837–843
Наследник
Методиј I