Марко I (византионски епископ)

Марко I бил епископ на Византион во периодот од 198 до 211 година[1]. Негов претходник бил Олимпијан, а негов наследник е Филаделф.

Марко I
Цариградски патријарси
Ракоположен198
Службата завршила211
ПретходникОлимпијан
НаследникФиладелф

На местото епископ на Византион бил во времето на Септимиј Север кој продолжил со прогонувањето на христијаните.

Наводи Уреди

  1. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2011-05-20. Посетено на 2012-04-04.