Сисиниј II Цариградски

Сисиниј II ЦариградскиВселенски патријарх од 996 сè до неговата смрт во 999 година.

Бил особено образуван и почестен со титулата магистрат. Неговото патријархување било окарактеризирано со голем број на проблеми, за свадба и развод, но исто така и со распонот на владеењето на Вселенскиот патријарх.

Извори уреди

Духовни титули
Претходник
Никола II
Цариградски патријарх
996–998
Наследник
Сергеј II