Неофит II Цариградски

Неофит II — грчки духовник и вселенски патријарх во 1602–03 и 1607–12 г.

Неофит III Цариградски
Вселенски патријарх
ЦркваЦариградска патријаршија
Редови
Чинпатријарх
Лични податоци
Роден?
Атина
Починал?
НационалностГрк
Претх. службаатински митрополит

Роден е во Атина. Од 1597 до 3 април 1602 г. владикувал како атински митрополит, па бил избран за вселенски патријарх на местото на неговиот соперник Матеј II. Следната година е отстранет под обвинение за различни скандали. Првично е протеран на островот Родос, а оттаму во манастирот „Св. Катерина“ на подножјето на Синајската Гора.[1]

На 15 октомври 1607 г. е вратен на престолот и продолжил да ја возглавува патријаршијата пет години. Внимателно ја усогласил управната пракса на црквата и канонските закони со современите потреби и спровел разни мерки со кои ја добро ја снабдил патријаршиската каса.[1] Одржувал врски со западните вадетели како папата Павле V и шпанскиот крал Филип III. Неофит го наговарал шпанскиот крал да појде во крстоносен поход за ослободување на христијаните од Османлиите, одејќи дотаму да направи големи попусти за усвојување на делови римокатоличката доктрина и признавање на приматството на папата.[1] Прозападната политика и изнудувањето средства му донеле многу непријатели, вклучувајќи го александрискиот патријарх Кирил II (Кирил Лукарис), кој издејствувал да се симне Неофит и го наследил како привремен патријарх Кирил I во октомври 1612 г. Во прво време намерата била Неофит да се протера повторно на Родос, но наследникот Тимотеј II го спречил неговото прогонство, како негов близок заштитник.[1]

Погребан е на островот Халки (Хејбелиада) кај Цариград.

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 „Неофит II“. Цариградска патријаршија. Посетено на 20 април 2014. (грчки)
Претходник
Матеј II
Цариградски патријарх
1636-1637
Наследник
Матеј II
Претходник
Рафаил
Цариградски патријарх
1636-1637
Наследник
Кирил I
како привремен служител