Никола II Цариградски

Никола II ЦариградскиВселенски патријарх од 984 до 996 година.

Печат на Никола II Цариградски

Во 980 година, за време на владеењето на царот Василиј II, кога Никола бил патриајрх, се верувало дека Архангелот Гаврил се појавил преправен како монах во Пантократорскиот манастир на Света Гора. Монахот изјавил дека ангелот испеал нов стих од утринската ода, кој зачуван на плоча се чува во манастирот. Никола ја примил реликвијата во катедралната црква Аја Софија. Достојно ест и до ден денес се пее при православните служби.

Николовот чествување било одбележано и со целосното христијанизирање на Рускиот Каганат и поставувањето на првиот митрополит Руски, Михаил Сириски.

Подоцна Никола II Цариградски бил канонизиран и е славен од двете цркви католичката и православната на 16 декември.

Духовни титули
Претходник
Антониј III
Цариградски патријарх
984–996
Наследник
Сисиниј II