Софрониј II Цариградски

Софрониј II ЦариградскиВселенски патријарх по потекло од Алеп, Сирија, началствувал во периодот од 1775 до 1780 година.

Бил епископ во Ерусалим и во 1771 година бил избран за Ерусалимски патријарх како Софроиј V Ерусалимски.

Во 1775 година бил избран за Вселленски патријарх како Софрониј II Цариградски. За време на неговото начелствување, синодот во Цариград ја анатемисла коливата.

Тој бил образован и аскетски патријарх и бил особено заинтересиран за образованието и финасиите во патријаршијата. Починал на 19 октомври 1780 година и бил закопан во дворот на црквата Арханѓели[1].

НаводиУреди

ИзвориУреди


Претходник
Самуил
Цариградски патријарх
1775-1780
Наследник
Гаврил IV