Сергеј II Цариградски

Сергеј II Цариградски (починал во јули 1019 година во Цариград) — Вселенски патријарх од 1001 до 1019.

Потекнува од истакната семејство кое било во роднински врски со Фотиј. Тој бил исто така и опат на Мануеловиот манастир (или пак според други извори на Студискиот манастир).

Наводи

уреди
Духовни титули
Претходник
Сисиниј II
Цариградски патријарх
1001–1019
Наследник
Евстахиј