Константин III Цариградски

Константин III Цариградскивселенски патријарх од 1059 до 1063.

Роден во Цариград, тој бил соученик со Михаил Псел и Јован Ксифилин. Се издигнал на високи должности: назначен за протовестијар, за подоцна да стане проедор („претседател“) на сенатот и бил еден од постарите советници на царевите Михаил V и Константин IX. Тој исто така станал опат во кралскиот манастир во Мангана, и во 1059 година, по расчинувањето на Михаил I, тој е избран за Вселенски патријарх, позиција на која останал до својата смрт. Тој се смета за светец во православната црква, и се одбележува на 29 јули.

Духовни титули
Претходник
Михаил I
Цариградски патријарх
1059–1063
Наследник
Јован VIII