Меѓународни празници

список на статии на Викимедија

Меѓународните празници (исто така познати и како меѓународни годишници) одбележуваат ден, недела, година, деценија или некој друг временски период според грегоријанскиот календар кој служи за привлекување на вниманието на светската јавност кон некои важни меѓународни интереси или проблеми, за обележување или промовирање. Многу од овие празници се основани од Генералното собрание на Обединетите нации, Економско-социјалниот совет или УНЕСКО .[1][2] Во овој случај, водечката агенција за одреден празник ја користи симболиката на Обединетите нации (ООН) или УНЕСКО, специјално дизајнирано лого за години, и нивната инфраструктура за координирање на настаните ширум светот. Исто така, доставуваат писмено соопштение за настаните што се случиле низ целиот свет под покровителство на меѓународниот празник и дава препораки за идните.

Денови уреди

јануари
 • 1 јануари - Светски ден на семејството (порано Еден ден на мирот, признаен од ООН)
 • 27 јануари - Меѓународен ден на сеќавање на холокаустот (признаен од ООН)
 • 28 јануари - Ден на заштита на податоците (признаен од Советот на Европа)
 • 31 јануари - Национален ден за пушење без чад
февруари
Март
 • 5 март - Светски ден на енергетска ефикасност
 • 8 март - Ден на Обединетите нации за женски права и меѓународен мир (признаен од ООН)
 • 14 март - Меѓународен ден на реката
 • 15 март - Светски ден на правата на потрошувачите
 • 19 март - Светски ден на ластовиците
 • 20 март - Светски ден на среќата (признаен од ООН)
 • 20 март - Светски ден без месо
 • 21 март - Меѓународен ден за елиминација на расна дискриминација (признаен од ООН)
 • 21 март - Светски ден на шумата
 • 21 март - Светски ден на поезијата
 • 22 март - Светски ден на водата (признаен од ООН)
 • 23 март - Светски ден на метеорологијата (признаен од ООН)
 • 24 март - Светски ден на туберкулоза (признаен од ООН)
 • 27 март - Светски ден на театарот
 • 21-28. Март - Недела на солидарност на луѓето и борба против расизмот и расна дискриминација
април
Мај
 • 1 мај - Ден на трудот
 • 1 мај - Светски ден за заштита на носорозите
 • 2 мај - Светски ден на делфините
 • 3 мај - Светски ден на слободата на печатот (признаен од ООН)
 • 3 мај - Светски ден на сонцето
 • 4 мај - Меѓународен ден на пожарникарите
 • 5 мај - Меѓународен ден на акушерството
 • 8 мај - Светски ден на црвениот крст
 • 10 мај - Светски ден на птиците и дрвјата
 • 12 мај - Меѓународен ден на медицинска сестра
 • 14 мај - Светски ден на птиците песелници (втора сабота во мај, признаена од ООН)
 • 15 мај - Меѓународен ден на семејството (признаен од ООН)
 • 15 мај - Меѓународен ден за климатска акција
 • 15 мај - Ден за борба против злоќудниот меланом на кожата
 • 16 мај - Меѓународен ден на С. О. С. телефон
 • 17 мај - Светски ден на телекомуникациите (признаен од ООН)
 • 21 мај - Светски ден за културна разноликост за дијалог и развој (признаен од ООН)
 • 22 мај - Меѓународен ден за биолошка разновидност (признаен од ООН)
 • 22 мај - Светски ден на биоразновидноста - Заштита на природата
 • 24 мај - Европски ден на паркот
 • 25 мај - Ден на крпите (во чест на Даглас Адамс )
 • 28 мај - Светски ден на пеперугата
 • 29 мај - Меѓународен ден на Обединетите нации за мировни сили (признаен од ООН)
 • 31 мај - Светски ден без пушење (признаен од ООН)
 • 31 мај - Светски ден на папагали
 • Прв вторник во мај - Светски ден против астма
 • Втора сабота во мај - Светски ден на саемот и светски ден на птиците преселници
Јуни
 • 1 јуни - Меѓународен ден на децата
 • 3 јуни - Меѓународен ден за децата жртви на вакцини
 • 4 јуни - Меѓународен ден за деца жртви на насилство (признаен од ООН)
 • 5 јуни - Светски ден на животната средина (признаен од ООН)
 • 8 јуни - Светски ден на океаните
 • 12 јуни - Светски ден против детската работа
 • 14 јуни - Светски ден на донирање на крв
 • 17 јуни - Светски ден на опустинување и суши (признаен од ООН)
 • 20 јуни - Светски ден на бегалците (признаен од ООН)
 • 21 јуни - Светски ден на музиката
 • 23 јуни - Ден на јавната служба на Обединетите нации (признаен од ООН)
 • 24 јуни - Светски ден на родот
 • 26 јуни - Меѓународен ден против злоупотреба на дрога и трговија со луѓе (признаен од ООН)
 • 26 јуни - Меѓународен ден за поддршка на жртвите на насилство (признаен од ООН)
 • 29 јуни - Европски ден на Дунав
Јули
 • 7 јули - Светски ден на чоколадата
 • 11 јули - Светски ден на популацијата (признаен од ООН)
 • 20 јули - Светски ден на скокање
 • 21 јули - Светски ден на борбата против кока-кола
 • Прва сабота во јули - Меѓународен ден на соработка (признаен од ООН)
Август
 • 8 август - Светски ден на мачките
 • 9 август - Меѓународен ден на сиромашните (признаени од ООН)
 • 12 август - Меѓународниот ден на младите (признати од страна на ОН)
 • 19 август - Светски ден на хуманитарните-хуманитарните работници
 • 23 август - Меѓународен ден за сеќавање на трговијата со робови и неговата забрана (признаен од ООН)
 • 25 август - Европска ноќ на лилјаци
 • Трета сабота во август - ден на напуштените животните
септември
октомври
ноември
 • 1 ноември - Светски ден на растителноста
 • 4 ноември - Светски ден на климатски промени
 • 6 ноември - Меѓународен ден за спречување на експлоатација на животната средина во војна и вооружен судир (признаен од ООН)
 • 6 ноември - Светски ден на урбаниота регија
 • 9 ноември - Светски ден на откривање
 • 13 ноември - Светски ден на љубезноста
 • 14 ноември - Светски ден на дијабетес
 • 16 ноември - Меѓународен ден на толеранција (признаен од ООН)
 • 17 ноември - Меѓународен ден на студентите
 • 19 ноември - Меѓународен ден на мажите
 • 19 ноември - Светски ден на тоалетите (признаен од ООН)
 • 20 ноември - Светски ден на правата на децата (признаен од ООН), Ден на индустријализацијата на Африка (признаен од ООН)
 • 21 ноември - Светски ден на телевизијата (признаен од ООН)
 • 25 ноември - Меѓународен ден за елиминација на насилството врз жените (признаен од ООН)
 • 27 ноември - Меѓународен ден на воздржување од купување
 • 29 ноември - Меѓународен ден на солидарноста со палестинскиот народ (признаен од ООН)
 • Последниот петок во ноември - Меѓународен ден на трговија со крзно
 • Трета недела во ноември - Светски ден за жртвите од сообраќајни несреќи
 • ноември - месец на борбата против зависности
декември

Години уреди

 • 1959/1960 година. - Светска година наа бегалците
 • 1961 година - Меѓународна година на здравјето и медицинските истражувања
 • 1965 година - Меѓународна година на соработка
 • 1967 година - Меѓународна година на туристи
 • 1968 година - Меѓународна година за човекови права
 • 1970 година - Меѓународна година на образование
 • 1971 година - Меѓународна година за борба против расизмот и расната дискриминација
 • 1974 година - Светска година на население
 • 1975 година Меѓународна година на жените
 • 1978/1979 година. - Меѓународна година против Апартхејдот
 • 1979 година - Меѓународна година на детето
 • 981 година - Меѓународна година на инвалидите
 • 1982 година - Меѓународна година на мобилизација на санкциите за Јужна Африка
 • 1983 година - Светска година на комуникации
 • 1984 година - Година на жени во Јужна Африка
 • 1985 година - Година на Обединетите нации
 • 1985 година - Меѓународна година на младоста
 • 1986 година - Меѓународна година на мирот
 • 1987 година - Меѓународна година на засолниште за бездомници
 • 1990 година - Меѓународна година на писменоста
 • 1992 година - Меѓународна година на универзумот
 • 1993 година - Меѓународна година на сиромашните
 • 1994 година - Меѓународна година на спортот и Олимпискиот идеал
 • 1994 година - Меѓународна година на семејството
 • 1995 година - Светска година на сеќавање за жртвите од Втората светска војна
 • 1995 - Година на толеранција на Обединетите нации
 • 1996 година - Меѓународна година за искоренување на сиромаштијата
 • 1998 година - Меѓународна година на океанот
 • 1999 година - Меѓународна година на стари лица
 • 2000 година - Меѓународа година за денот на благодарноста
 • 2000 година - Меѓународна година на културата и мирот
 • 2001 година - Меѓународна година на мобилизација против расизмот, расна дискриминација, ксенофобија и слична нетрпеливост
 • 2001 година - Меѓународна година на волонтери
 • 2001 година - Година на Обединетите нации за дијалог меѓу цивилизациите
 • 2002 година - Меѓународна година на екотуризам [4]
 • 2002 година - Меѓународна година на планините [5]
 • 2002 година - Година на културно наследство на Обединетите нации
 • 2003 година - Меѓународна година на вода за пиење
 • 2003 година - Година на инвалиди
 • 2004 година - Меѓународна година на сеќавање за борба против ропството и нејзиното укинување
 • 2004 година - Меѓународна година на ориз [6]
 • 2005 година - Меѓународна година на спорт и физичко образование
 • 2005 година - Меѓународна година на микрокредитирање [7]
 • 2005 година - Светска година на физиката (прогласена од ИУПАП ) [8]
 • 2006 година - Меѓународна година на пустината и опустинувањето [9] (признаена од Обединетите нации)
 • 2008 година - Меѓународна година на планетата Земја [10]
 • 2008 година - Меѓународна година на компир (предложен од ФАО, усвоен од Генералното собрание, резолуција 60/191)

Декади уреди

 • 19761985 година Декада на Обединетите нации за жени ( Обединетите нации, Генерално собрание, A / RES / 37/58 Архивирано на 28 септември 2018 г. )
 • 19942004 година. - Прва меѓународна деценија на сиромашните [1]
 • 19972006 година. - Прва деценија на Обединетите нации за искоренување на сиромаштијата [2]
 • 20002010 година. - Втора меѓународна деценија за искоренување на колонијализмот [3] (pdf)
 • 20012010 година. - Меѓународна деценија за култура на мирот и ненасилството врз децата [4], признаена од ООН
 • 20032012 година. - Декада за писменост на Обединетите нации [5]
 • 20052014 година. - Втора меѓународна деценија на сиромашните [6]
 • 20052015 година. - Декадата „Вода за живот“ [7]

Поврзано уреди

Наводи уреди

 1. „International Days, UN“. UN. Посетено на 31 јули 2018.
 2. „International Days“. UNESCO. Посетено на 31 јули 2018.
 3. „Данас је Светски дан неношења грудњака“. zena.blic.rs. Жена - Блиц. 13 октомври 2013. Архивирано од изворникот на 2013-10-29. Посетено на 27 октомври 2013.
 4. „Међународна година екотуризма“. Архивирано од изворникот на 24 јануари 2017. Посетено на 24 октомври 2018.
 5. „Међународна година планина“. Архивирано од изворникот на 2017-07-06. Посетено на 2019-10-06.
 6. „Међународна година пиринча“. Архивирано од изворникот на 2011-04-24. Посетено на 2019-10-06.
 7. Међународна година микрокредита
 8. Светска година физике
 9. „Међународна година пустиња и дезертификације“. Архивирано од изворникот на 2012-06-16. Посетено на 2019-10-06.
 10. Међународна година планете Земље