Сабота е шестиот ден од седмицата, помеѓу петок и недела, и е неработен ден во Македонија, освен во исклучоци кои може да ги прави Владата на Република Македонија. Како неработен ден, сабота се поврзува со недела како викенд-денови. Во некои религии и култури тој е седмиот, последниот ден во седмицата.

Сабота како тема во уметноста и во популарната култура

уреди
 • „Сабота, 13 јули“ - кус расказ на македонскиот писател Драган Георгиевски од 2013 година.[1]
 • „Сабота в село“ (италијански: Il sabato del villaggio) - песна на италијанскиот поет Џакомо Леопарди од 1829 година.[2]
 • „Сабота“ — песна на македонскиот поет Живко Николовски.[3]
 • „Саботна ноќ“ (англиски: Saturday night) - песна на британската панк-рок група Адиктс (The Adicts).[4]
 • „Саботно сонце“ (англиски: Saturday Sun) - песна на британскиот поп-рок музичар Ник Дрејк (Nick Drake).[5]
 • „Саботна книга“ (англиски: Book Of Saturday) - песна на британската рок-група King Crimson од 1973 година.[6]
 • „10.15 саботна ноќ“ (англиски: 10.15 Saturday Night) - песна на британската рок-група Кјур (The Cure).[7]
 • „Саботно утро“ (англиски: Saturday Morning) — песна на американската рок-група Мит папетс (Meat Puppets) од 1982 година.[8]
 • „Саботната ноќ е мртва“ (англиски: Saturday Nite Is Dead) - песна на британскиот рок-пејач Греам Паркер (Graham Parker) од 1979 година.[9]

Поврзано

уреди

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
 1. Драган Георгиевски, Метаморфузија, Темплум, Скопје, 2013.
 2. Đ. Leopardi, Pesme i proza. Beograd: Rad, 1964, стр. 36-37.
 3. Живко Николовски, Низа ситно нанижана. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 12.
 4. YouTube, the adicts saturday night subtitulado (пристапено на 29.12.2016)
 5. YouTube, Saturday Sun (пристапено на 25.3.2019)
 6. King Crimson – Larks' Tongues In Aspic (пристапено на 30.1.2023)
 7. YouTube, The Cure - 10.15 Saturday Night (пристапено на 26.9.2019)
 8. [https://www.discogs.com/master/29813-Meat-Puppets-Meat-Puppets Meat Puppets – Meat Puppets (пристапено на 21.3.2023)]
 9. YouTube, Graham Parker & The Rumour - Squeezing Out Sparks (1979) (пристапено на 19.12.2017)