Меѓународен ден на мајчиниот јазик

Меѓународен ден на мајчиниот јазик — ден на кој се одбележува мајчиниот јазик во земјите. Прогласен е на XXX седница на Генералната конференција на УНЕСКО во 1999 г, именувајќи го 21 февруари — ден на кој се одржани драматичните протести за бенгалскиот јазик. Во 2000 г, овој датум е промовиран како Ден на лингвистичка и културна разновидност и повеќејазичност.

Споменик во Бангладеш во чест на паднатите жртви за бенгалскиот јазик за време на протестите одржани на 21 февруари 1952 г.

Според статистичките податоци, во последните три века има изумирање или драматично намалување на јазиците, особено на американскиот и австралискиот континент. Во светот денес се зборуваат околу 6.500 јазици, а на околу половина им се заканува исчезнување во многу делови од светот.[1]

НаводиУреди

  1. „Светот го одбележува Меѓународниот ден на мајчиниот јазик“. Македонска информативна агенција. Посетено на 21 февруари 2010.

Надворешни врскиУреди