Недела, според ISO 8601, е последниот ден од седмицата, и во Македонија се смета за неработен ден, поврзан со викендот. Во старата христијанска религија и денешната еврејска религија, се смета за прв ден. Во денешната христијанска религија се поврзува со денот на воскреснувањето на Исус Христос. Недела е денот помеѓу сабота и понеделник.

Недела како тема во уметноста и во популарната култура уреди

Неделата често се јавува како тема во бројни дела од областа на уметноста и популарната култура.

Недела како тема во книжевноста уреди

Недела како тема во популарната музика уреди

 • „Недели“ (англиски: The Sundays) — англиска рок-група, основана во 1988 година.[10]
 • „Недела попладне“ (хрватски: Nedjelja popodne) - песна на хрватската рок-група Азра од 1981 година.[11]
 • „Неделна девојка“ (Sunday girl) - песна на американската рок-група Блонди од 1978 година.[12]
 • „Неделно утро“ (Sunday morning) - песна на американската рок-група Велвет андерграунд од 1966 година.[13]
 • „Тажна недела“ (англиски: Blue Sunday) - песна на американската рок-група Дорс (The Doors) од 1970 година.[14]
 • „Недела“ (англиски: Sunday) - песна на британскиот поп-рок пејач Ник Дрејк (Nick Drake) од 1970 година.[15]
 • „Недела, проклета недела“ (англиски: Sunday Bloody Sunday) - песна на ирската рок-група Ју Ту.[16]
 • „Неделен роб“ (англиски: Sunday's Slave) - песна на рок-групата Ник Кејв енд д бед сидз (Nick Cave and the Bad Seeds) од 1988 година.[17]
 • „Неделна стриптизерка“ (англиски: Sunday stripper) - песна на британската панк-група Cock Sparrer од 1980 година.[18]
 • „Неделата е најдобра“ (англиски: Sunday's best) - песна на англискиот рок-музичар Елвис Костело од 1979 година.[19]
 • „Неделно утро“ (англиски; Sunday morning) - песна на американската група Марун 5 од 2002 година.[20]
 • „Проклета недела“ (хрватски: Prokleta nedjelja) - песна на хрватската група Парни валјак од 1988 година.[21]
 • „Недела наутро“ (хрватски: Nedjeljom Ujutro) — песна на хрватската рок-група Прљаво казалиште од 1980 година.[22]
 • „Мрзелива недела“ (англиски: Lazy Sunday) - песна на британската рок-група Small Faces од 1968 година.[23]
 • „Црна недела“ (англиски: Black Sunday) - албум на американската хип-хоп група Сајпрес Хил (Cypress Hill) од 1993 година.[24]
 • „Моето неделно чувство“ (англиски: My Sunday Feeling) - песна на британската рок-група Џетро тал (Jethro Tull) од 1968 година.[25]

Недела како тема во филмот уреди

Поврзано уреди

Наводи уреди

 1. Мак Диздар, Горчин. Скопје, Македонска книга, стр. 9-11.
 2. Пол Елијар, Времето не проаѓа. Скопје: Кочо Рацин, 1966, стр. 71-72.
 3. Miroslav Krleža, Lirika. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 10-12.
 4. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 22.
 5. Живко Николовски, Низа ситно нанижана. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 13.
 6. Pjer Paolo Pazolini, Put i nebo. Beograd: Mali vrt, 2016, стр. 15.
 7. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 129.
 8. Џани Родари, Приказни по телефон. Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1993.
 9. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 20.
 10. Discogs, The Sundays (пристапено на 26.3.2024)
 11. Sunčana strana ulice, Komuna, CD 1002.
 12. YouTube, Blondie - Sunday Girl - HD (пристапено на 19.3.2017)
 13. YouTube, Velvet Underground - "Sunday Morning" from "Velvet Underground and Nico" LP (пристапено на 29.11.2016)
 14. Discogs, The Doors ‎– Morrison Hotel (пристапено на 9.8.2020)
 15. YouTube, Nick Drake - 10 - Sunday (by EarpJohn) (пристапено на 25.3.2019)
 16. YouTube, U2 - Sunday Bloody Sunday (пристапено на 29.11.2016)
 17. YouTube, Nick Cave and the Bad Seeds - Sunday's Slave (пристапено на 1.11.2017)
 18. YouTube, Oi! The Album - FULL ALBUM (пристапено на 24.8.2017)
 19. DISCOGS, Elvis Costello & The Attractions ‎– Armed Forces (пристапено на 29.4.2020)
 20. Maroon 5 - Sunday Morning - YouTube (пристапено на 29.11.2016)
 21. YouTube, Parni Valjak - Prokleta Nedjelja (пристапено на 16.1.2016)
 22. Prljavo Kazalište – Crno Bijeli Svijet (пристапено на 28 септември 2023)
 23. Discogs, Small Faces ‎– Ogdens' Nut Gone Flake (пристапено на 15.4.2021)
 24. DISCOGS, Cypress Hill ‎– Black Sunday (пристапено на 9.7.2020)
 25. Discogs, Jethro Tull ‎– This Was (пристапено на 9.12.2020)
 26. HRT (пристапено на 21.1.2018)