Вторникденот во седмицата помеѓу понеделник и среда

Во македонската традиција вторник е т.н. делник, еден од деновите за работа.

Вторник како тема во уметноста и во популарната култураУреди

  • „Вторник“ — песна на македонскиот поет Живко Николовски.[1]
  • „Вторник“ — песна на македонскиот писател Јован Павловски.[2]
  • „Залудната љубов на вторникот“ — песна на македонскиот поет Љупчо Силјановски.[3]
  • „Вторник попладне“ (англиски: Tuesday Afternoon) — песна на американската рок-група Moody Blues од 1967 година.[4]
  • „Вторник“ (англиски: Tuesday) — песна на австралиската рок-група The Hummingbirds од 1989 година.[5]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Живко Николовски, Низа ситно нанижана. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 8.
  2. Поетска читанка: Избор од македонската и светската поезија за деца, Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2005, стр. 49.
  3. Поетска читанка: Избор од македонската и светската поезија за деца, Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2005, стр. 60.
  4. YouTube, Moody Blues - Tuesday Afternoon (1970) (пристапено на 1.3.2020)
  5. YouTube, The Hummingbirds - Tuesday (пристапено на 16.12.2017)