Петок е петтиот ден во седмицата, кој се наоѓа помеѓу сабота и четврток. Во културите коишто за прв ден во седмицата ја земаат недела, петок е шестиот ден во седмицата. Во христијанската религија, петок се смета за свет ден, односно ден пред воскреснувањето на Исус Христос.

Петок како тема во уметноста и во популарната култураУреди

 • „Петок, 13-ти“ - кус расказ на македонскиот писател Драган Георгиевски од 2013 година.[1]
 • „Петок“ (Friday) - песна на американскиот рапер Ајс Кјуб (Ice Cube).[2]
 • „Петок навечер“ (Friday Night) - песна на поп-пејачката Лили Ален (Lily Allen).[3]
 • „Петок навечер“ (Friday Night) - песна на диско-групата „Арабеск“ (Arabesque) од 1978 година.[4]
 • „Петок“ (Friday) - песна на поп-пејачката Ребека Блек (Rebecca Black).[5]
 • „Петок навечер“ (Friday night) - песна на американската рок-група „Бич Бојс“ (Beach Boys) од 1967 година.[6]
 • „Петок во моите мисли“ (Friday On My Mind) - песна на американската група „Изибитс“ (The Easybeats) од 1966 година.[7]
 • „Петок, јас сум вљубен“ (Friday I'm in Love) - песна на британската рок-група „Кјур“ (The Cure).[8]
 • „Ноќта, минатиот петок“ (Last Friday Night) - песна на американската поп-пејачка Кети Пери (Katy Perry).[9]
 • „Црн петок“ (Black Friday) - песна на американската рок-група „Стили Ден“ (Steely Dan) од 1975 година.[10]
 • „Ќе те сакам до петок“ (Love You Till Friday) - песна на американската рок-група „Риплејсментс“ (The Replacements) од 1981 година.[11]
 • „Најпосле е петок“ (It's Finally Friday) - песна на американскиот пејач Џорџ Џонс (George Jones).[12]

НаводиУреди