Список на екипи и велосипедисти на Вуелта а Еспања 2013

список на статии на Викимедија

Помеѓу 22. екипи кои учествувале на Вуелта, 19 се UCI World Tour екипи и 3 професионални континентални екипи. Списокот подолу содржи 198 велосипедисти, кои земале учество на Вуелта а Еспања 2013, која започнала на 22 август и завршила на 15 септември.[1]


ЕкипиУреди

*: Професионални континентални екипи поканети со специјални покани на трката.

СписокУреди

Легенда
Бр. Почетниот број носен од возачот во текот на Вуелта Место Место во генералниот пласман
ХД Го означува возачот кој не успеал да заврши во рамките на временската граница, како и етапата на која тоа се случило ДНС Го означува возачот кој не започнал,

како и етапата пред која се повлекол

ДНФ Го означува возачот кој не завршил,

како и етапата на која се повлекол

ДСК Го означува возачот кој бил дисквалификуван од трката, како и етапата на која тоа се случило
Бр. Возач Екипа Место
1   Алехандро Валверде   Мовистар Тим 3
2   Ерос Капеки Мовистар Тим 24
3   Иманол Ервити Мовистар Тим 102
4   Иван Гутиерез Мовистар Тим 119
5   Хосе Ерада Мовистар Тим 12
6   Бењат Инчаусти Мовистар Тим 87
7   Пабло Ластрас Мовистар Тим ДНФ-13
8   Хавиер Морено Мовистар Тим 76
9   Силвестер Шмид Мовистар Тим 45
11   Доменико Поцовиво Аг2р-Ла Мондијал 6
12   Жилиен Берар Аг2р-Ла Мондијал 94
13   Карлос Бетанкур Аг2р-Ла Мондијал 126
14   Стив Шенел Аг2р-Ла Мондијал ДНФ-14
15   Микаел Шерел Аг2р-Ла Мондијал 56
16   Бен Гастауер Аг2р-Ла Мондијал 65
17   Лојд Мондори Аг2р-Ла Мондијал 114
18   Матео Монтагути Аг2р-Ла Мондијал ДНС-11
19   Риналдо Ночентини Аг2р-Ла Мондијал 53
21   Никијас Арнт Аргос-Шимано 136
22   Варан Баргиј Аргос-Шимано 38
23   Јоханес Фрелингер Аргос-Шимано 59
24   Тиери Ипон Аргос-Шимано ДНФ-20
25   Рејнарт Јансе ван Ренсбург Аргос-Шимано 98
26   Томас Питерсон Аргос-Шимано 116
27   Георг Прајдлер Аргос-Шимано 36
28   Рамон Синкелдам Аргос-Шимано ДНФ-14
29   Том Стамснејдер Аргос-Шимано 137
31   Винченцо Нибали Астана 2
32   Јанез Брајкович Астана 26
33   Јакоб Фуглсанг Астана 29
34   Андриј Гривко Астана 101
35   Максим Иглински Астана ДНФ-19
36   Танел Кангерт Астана 11
37   Паоло Тиралонго Астана 51
38   Алесандро Ваноти Астана 113
39   Андреј Зајтс Астана 81
41   Бауке Молема Белкин Про Сајклинг 52
42   Тео Бос Белкин Про Сајклинг ДНС-1
43   Греам Браун Белкин Про Сајклинг ДНФ-15
44   Стеф Клемент Белкин Про Сајклинг ДНФ-13
45   Хуан Мануел Гарате Белкин Про Сајклинг 71
46   Луис Леон Санчез Белкин Про Сајклинг ДНФ-14
47   Дејвид Танер Белкин Про Сајклинг 106
48   Лоренс тен Дам Белкин Про Сајклинг ДНФ-13
49   Роберт Вагнер Белкин Про Сајклинг 123
51   Филип Жилбер БМЦ Рејсинг Тим ДНФ-15
52   Јаник Ејсен БМЦ Рејсинг Тим 83
53   Мартин Колер БМЦ Рејсинг Тим 66
54   Себастијан Ландер БМЦ Рејсинг Тим ДНС-13
55   Клас Лодевик БМЦ Рејсинг Тим 120
56   Доминик Нерц БМЦ Рејсинг Тим 14
57   Марко Пиноти БМЦ Рејсинг Тим ДНС-12
58   Иван Сантаромита БМЦ Рејсинг Тим 48
59   Данило Вис БМЦ Рејсинг Тим 72
61   Давид Аројо Каха Рурал-Сегурос РГА 13
62   Хавиер Арамендија Каха Рурал-Сегурос РГА 118
63   Андре Кардозо Каха Рурал-Сегурос РГА 16
64   Фабрисио Ферари Каха Рурал-Сегурос РГА 121
65   Маркос Гарсија Каха Рурал-Сегурос РГА 75
66   Франческо Ласка Каха Рурал-Сегурос РГА 140
67   Антонио Пједра Каха Рурал-Сегурос РГА 109
68   Аметс Чурука Каха Рурал-Сегурос РГА 25
69   Иван Веласко Каха Рурал-Сегурос РГА ДНС-11
71   Иван Басо Канондејл ДНФ-14
72   Гијом Боавен Канондејл ДНФ-10
73   Тицијано Дал’Антонија Канондејл 111
74   Лукас Себастијан Аедо Канондејл 139
75   Паоло Лонго Боргини Канондејл 89
76   Мачеј Патерски Канондејл 54
77   Даниеле Рато Канондејл 95
78   Кајетано Сармиенто Канондејл 57
79   Камерон Вурф Канондејл 99
81   Жером Копел Кофидис 40
82   Јоан Бажо Кофидис 21
83   Кирил Беси Кофидис ДНФ-14
84   Никола Еде   Кофидис 104
85   Луис Анхел Мате Кофидис 42
86   Андриен Пети Кофидис 130
87   Стефан Пулис Кофидис 138
88   Нико Сејменс Кофидис 78
89   Ромен Цингл Кофидис 91
91   Самуел Санчез Еускалтел-Еускади 8
92   Игор Антон Еускалтел-Еускади 20
93   Хорхе Азанза Еускалтел-Еускади 90
94   Микел Ланда Еускалтел-Еускади 39
95   Егои Мартинез Еускалтел-Еускади 30
96   Микел Ниеве Еускалтел-Еускади 23
97   Хуан Хосе Ороз Еускалтел-Еускади 46
98   Пабло Уртасун Еускалтел-Еускади 122
99   Горка Вердуго Еускалтел-Еускади 63
101   Тибо Пино FDJ.fr 7
102   Арно Куртел FDJ.fr 132
103   Кени Елисонд FDJ.fr 33
104   Александар Жење FDJ.fr 47
105   Лорен Манжел FDJ.fr ДНФ-13
106   Седрик Пино FDJ.fr 103
107   Антони Ру FDJ.fr 34
108   Жофре Суп FDJ.fr ДНФ-12
109   Јуси Веиканен FDJ.fr ДНФ-18
111   Даниел Мартин Гармин-Шарп ДНС-8
112   Калеб Ферли Гармин-Шарп 112
113   Тајлер Фарар Гармин-Шарп 124
114   Колдо Фернандез Гармин-Шарп ДНС-2
115   Алекс Хаус Гармин-Шарп 93
116   Микел Кредер Гармин-Шарп ДНФ-14
117   Ник Нијенс Гармин-Шарп ДНФ-14
118   Алекс Расмусен Гармин-Шарп 134
119   Јохан Вансумерен Гармин-Шарп 88
121   Хоаким Родригез Катјуша 4
122   Џампаоло Карузо Катјуша 49
123   Владимир Гусев Катјуша 62
124   Владимир Исајчев Катјуша 131
125   Дмитри Козончук Катјуша 92
126   Алберто Лосада Катјуша ДНФ-10
127   Даниел Морено Катјуша 10
128   Лука Паолини Катјуша 107
129   Анхел Висиосо Катјуша 80
131   Микеле Скарпони Лампре-Мерида 15
132   Винер Анакона Лампре-Мерида 105
133   Матео Боно Лампре-Мерида 143
134   Лука Доди Лампре-Мерида 129
135   Масимо Грацијато Лампре-Мерида 144
136   Мануеле Мори Лампре-Мерида 70
137   Максимилијано Ричезе Лампре-Мерида 141
138   Симоне Стортони Лампре-Мерида ДНФ-15
139   Диего Улиси Лампре-Мерида 32
141   Барт де Клерк Лото-Белисол ДНФ-10
142   Франсис де Греф Лото-Белисол 41
143   Адам Хансен Лото-Белисол 60
144   Грег Хендерсон Лото-Белисол ДНФ-14
145   Висенте Рејнес Лото-Белисол ДНС-13
146   Јурген ван де Вале Лото-Белисол ДНФ-14
147   Тош ван дер Санде Лото-Белисол 127
148   Јеле Ванендерт Лото-Белисол ДНФ-14
149   Денис Ванендерт Лото-Белисол 108
151   Леополд Кениг Тим НетАп-Ендура 9
152   Јан Барта Тим НетАп-Ендура 96
153   Икер Камањо Тим НетАп-Ендура 67
154   Давид де ла Круз Тим НетАп-Ендура ДНФ-13
155   Зак Демпстер Тим НетАп-Ендура 133
156   Бартош Хузарски Тим НетАп-Ендура 35
157   Хосе Мендес Тим НетАп-Ендура 22
158   Даниел Шорн Тим НетАп-Ендура ДНФ-15
159   Паул Фос Тим НетАп-Ендура 68
161   Тони Мартин Омега Парма-Квик Степ ДНФ-15
162   Кевин де Верт Омега Парма-Квик Степ ДНФ-11
163   Ендру Фен Омега Парма-Квик Степ ДСК-10
164   Џани Мерсман Омега Парма-Квик Степ 58
165   Серж Пауелс Омега Парма-Квик Степ 31
166   Питер Сери Омега Парма-Квик Степ 50
167   Здењек Штибар Омега Парма-Квик Степ ДНФ-15
168   Гијом ван Керсбулк Омега Парма-Квик Степ 125
169   Кристоф Вандевале Омега Парма-Квик Степ ДНФ-15
171   Сајмон Геранс Орика-ГринЕЏ ДНС-14
172   Сем Були Орика-ГринЕЏ ДНС-14
173   Сајмон Кларк Орика-ГринЕЏ 69
174   Баден Кук Орика-ГринЕЏ ДНФ-15
175   Мичел Докер Орика-ГринЕЏ 135
176   Ли Хауард Орика-ГринЕЏ 142
177   Кристијан Мајер Орика-ГринЕЏ 82
178   Мајкл Метјус Орика-ГринЕЏ 110
179   Весли Сулцбергер Орика-ГринЕЏ ДНС-5
181   Фабијан Канчелара РадиоШек-Леопард ДНС-18
182   Метју Буше РадиоШек-Леопард 64
183   Бен Херманс РадиоШек-Леопард 61
184   Крис Хорнер     РадиоШек-Леопард 1
185   Маркел Иризар РадиоШек-Леопард 86
186   Роберт Кишерловски РадиоШек-Леопард 17
187   Јарослав Попович РадиоШек-Леопард 85
188   Грегори Раст РадиоШек-Леопард 77
189   Ајмар Зубелдија РадиоШек-Леопард ДНФ-14
191   Серхио Енао Тим Скај 28
192   Едвалд Боасон Хаген Тим Скај 84
193   Дарио Каталдо Тим Скај 74
194   Васил Кириенка Тим Скај 73
195   Кристијан Кнес Тим Скај 79
196   Салваторе Пучо Тим Скај ДНС-20
197   Лук Роу Тим Скај ДНФ-15
198   Ригоберто Уран Тим Скај 27
199   Хабиер Зандио Тим Скај 55
201   Роман Кројцигер Тим Саксо-Тинкоф ДНФ-14
202   Рафал Мајка Тим Саксо-Тинкоф 19
203   Михаел Меркев Тим Саксо-Тинкоф 128
204   Евгениј Петров Тим Саксо-Тинкоф 117
205   Николас Роуш Тим Саксо-Тинкоф 5
206   Крис Анкер Серенсен Тим Саксо-Тинкоф 18
207   Ники Серенсен Тим Саксо-Тинкоф 100
208   Матео Тосато Тим Саксо-Тинкоф 115
209   Оливер Цауг Тим Саксо-Тинкоф 37
211   Ваут Пулс Вакансолел-ДКМ ДНФ-14
212   Грега Боле Вакансолел-ДКМ 97
213   Томас де Гент Вакансолел-ДКМ ДСК-10
214   Хуан Антонио Флеча Вакансолел-ДКМ 44
215   Џони Хогерланд Вакансолел-ДКМ ДНФ-19
216   Томаш Марчињски Вакансолел-ДКМ ДНС-15
217   Бари Маркус Вакансолел-ДКМ ДНФ-10
218   Рафаел Валс Вакансолел-ДКМ 43
219   Ливе Вестра Вакансолел-ДКМ ДНФ-14

По националностУреди

Земја Бр. на возачи Завршиле Етапни победи
  Австралија 12 8 1 (Мајкл Метјус x1)
  Австрија 2 1
  Аргентина 2 2
  Белгија 21 13 1 (Филип Жилбер x1)
  Белорусија 1 1 1 (Васил Кириенка х1)
  Обединето Кралство 2 0
  Германија 7 6
  Данска 6 5 1 (Михаел Меркев x1)
  Естонија 1 1
  Ирска 2 1 1 (Николас Роуш x1)
  Италија 26 21 1 (Даниеле Рато х1)
  ЈАР 1 1
  Казахстан 2 1
  Канада 2 1
  Колумбија 5 5
  Луксембург 1 1
  Нов Зеланд 2 0
  Норвешка 1 1
  Полска 5 4
  Португалија 2 2
  Русија 4 4
  Словенија 2 2
  САД 6 6 2 (Крис Хорнер x2)
  Украина 2 2
  Уругвај 1 1
  Финска 1 0
  Франција 20 15 4 (Варан Баргиј x2, Александар Жење х1, Кени Елисонд х1)
  Холандија 11 2 1 (Бауке Молема х1)
  Хрватска 1 1
  Чешка 4 2 2 (Здењек Штибар x1, Леополд Кениг x1)
  Швајцарија 5 4 1 (Фабијан Канчелара x1)
  Шпанија 38 30 3 (Даниел Морено x2, Хоаким Родригез х1)
ВКУПНО 198 144

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „Вуелта а Еспања 2013: Стартна листа“. Cyclingnews.com. 20 август 2013. конс. 25 август 2013. 

Надворешни врскиУреди