Вуелта а Еспања 2013 - етапа 1 до етапа 11

Вуелта а Еспања 2013 започнала на 24 август, а етапата 11 се случила на 4 септември. Изданието во 2013 започнало со екипен хронометар, каде сите членови на екипата започнале заедно и се бореле за подобро време на крајот, а веќе на втората етапа се одржала првата планинска етапа. На единаесеттата етапа, по првиот ден за одмор, се одржал единствениот поединечен хронометар на трката.

Маршрутата на Вуелта а Еспања 2013
Легенда[N 1]
     Го означува предводникот во генералниот пласман      Го означува предводникот во планинскиот пласман
     Го означува предводникот во бодовниот пласман      Го означува предводникот во комбинираниот пласман
     Го означува возачот одреден како најборбен во текот на денот и.в. Означува дека возачот поминал низ завршната линија во иста група како оној кој го добил времето над него и поради тоа му било доделено истото завршно време.

Етапа 1 уреди

24 август 2013 — Виланова де Ароса до Санхенхо, 27,4 км, екипен хронометар (ТТТ)[1]

Четврта година по ред, Вуелта започнала со екипен хронометар.

Резултати од етапа 1
Екипа Време
1 Астана 29' 59"
2 РадиоШек-Леопард + 10"
3 Омега Парма-Квик Степ + 16"
4 Тим Скај + 22"
5 Мовистар Тим + 29"
6 Тим Саксо-Тинкоф + 32"
7 Тим НетАп-Ендура + 35"
8 Аксент Џобс-Ванти + 36"
9 Орика-ГринЕЏ + 45"
10 Белкин Про Сајклинг + 49"
Генерален пласман по етапа 1
Возач Екипа Време
1   Јанез Брајкович (СЛО)   Астана 29' 59"
2   Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 0"
3   Паоло Тиралонго (ИТА) Астана + 0"
4   Јакоб Фуглсанг (ДАН) Астана + 0"
5   Андриј Гривко (УКР) Астана + 0"
6   Танел Кангерт (ЕСТ) Астана + 0"
7   Фабијан Канчелара (ШВА) РадиоШек-Леопард + 10"
8   Ајмар Зубелдија (ШПА) РадиоШек-Леопард + 10"
9   Маркел Иризар (ШПА) РадиоШек-Леопард + 10"
10   Роберт Кишерловски (ХРВ) РадиоШек-Леопард + 10"

Етапа 2 уреди

25 август 2013 — Понтеведра до БајонаАлто да Гроба, 177,7 км[2]
Резултати од етапа 2
Возач Екипа Време
1   Николас Роуш (ИРС) Тим Саксо-Тинкоф 4ч 37' 09"
2   Даниел Морено (ШПА) Катјуша + 2"
3   Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 6"
4   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура + 11"
5   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 12"
6   Диего Улиси (ИТА) Лампре-Мерида + 12"
7   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 12"
8   Иван Басо (ИТА) Канондејл + 14"
9   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 14"
10   Ригоберто Уран (КОЛ) Тим Скај + 14"
Генерален пласман по етапа 2
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)   Астана 5ч 07' 22"
2   Николас Роуш (ИРС)       Тим Саксо-Тинкоф + 8"
3   Ајмар Зубелдија (ШПА) РадиоШек-Леопард + 10"
4   Крис Хорнер (САД) РадиоШек-Леопард + 10"
5   Роберт Кишерловски (ХРВ) РадиоШек-Леопард + 10"
6   Ригоберто Уран (КОЛ) Тим Скај + 22"
7   Бен Херманс (БЕЛ) РадиоШек-Леопард + 27"
8   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 27"
9   Рафал Мајка (ПОЛ) Тим Саксо-Тинкоф + 32"
10   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тим Саксо-Тинкоф + 32"

Етапа 3 уреди

26 август 2013 — Виго до Монте ЛобеираВилагарсија де Ароса, 184,8 км[3]
Резултати од етапа 3
Возач Екипа Време
1   Крис Хорнер (САД) РадиоШек-Леопард 4ч 30' 18"
2   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 3"
3   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 3"
4   Ригоберто Уран (КОЛ) Тим Скај + 3"
5   Даниел Мартин (ИРС) Гармин-Шарп + 3"
6   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 3"
7   Микеле Скарпони (ИТА) Лампре-Мерида + 3"
8   Ајмар Зубелдија (ШПА) РадиоШек-Леопард + 3"
9   Николас Роуш (ИРС)   Тим Саксо-Тинкоф + 3"
10   Иван Басо (ИТА) Канондејл + 3"
Генерален пласман по етапа 3
Возач Екипа Време
1   Крис Хорнер (САД)   РадиоШек-Леопард 9ч 37' 40"
2   Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 3"
3   Николас Роуш (ИРС)       Тим Саксо-Тинкоф + 11"
4   Ајмар Зубелдија (ШПА) РадиоШек-Леопард + 13"
5   Роберт Кишерловски (ХРВ) РадиоШек-Леопард + 23"
6   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 24"
7   Ригоберто Уран (КОЛ) Тим Скај + 25"
8   Рафал Мајка (ПОЛ) Тим Саксо-Тинкоф + 35"
9   Даниел Морено (ШПА) Катјуша + 44"
10   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тим Саксо-Тинкоф + 45"

Етапа 4 уреди

27 август 2013 — ЛалинА Естрада до Фистера, 189 км[4]
Резултат од етапа 4
Возач Екипа Време
1   Даниел Морено (ШПА) Катјуша 4ч 37' 47"
2   Фабијан Канчелара (ШВА) РадиоШек-Леопард и.в.
3   Мајкл Метјус (АВС) Орика-ГринЕЏ и.в.
4   Џани Мерсман (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ и.в.
5   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг и.в.
6   Едвалд Боасон Хаген (НОР) Тим Скај и.в.
7   Риналдо Ночентини (ITA) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
8   Варан Баргиј (ФРА) Аргос-Шимано и.в.
9   Серхио Енао (КОЛ) Тим Скај и.в.
10   Николас Роуш (ИРС)   Тим Саксо-Тинкоф и.в.
Генерален пласман по етапа 4
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)   Астана 14ч 15' 30"
2   Крис Хорнер (САД) РадиоШек-Леопард + 3"
3   Николас Роуш (ИРС)     Тим Саксо-Тинкоф + 8"
4   Ајмар Зубелдија (ШПА) РадиоШек-Леопард + 16"
5   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 21"
6   Роберт Кишерловски (ХРВ) РадиоШек-Леопард + 26"
7   Ригоберто Уран (КОЛ) Тим Скај + 28"
8   Даниел Морено (ШПА)   Катјуша + 31"
9   Рафал Мајка (ПОЛ) Тим Саксо-Тинкоф + 38"
10   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тим Саксо-Тинкоф + 42"

Етапа 5 уреди

28 август 2013 — Собер до Лаго де Санабрија, 174,3 км[5]
Резултати од етапа 5
Возач Екипа Време
1   Мајкл Метјус (АВС) Орика-ГринЕЏ 4ч 28' 22"
2   Максимилијано Ричезе (АРГ) Лампре-Мерида и.в.
3   Џани Мерсман (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ и.в.
4   Никијас Арнт (ГЕР) Аргос-Шимано и.в.
5   Тајлер Фарар (САД) Гармин-Шарп и.в.
6   Едвалд Боасон Хаген (НОР) Тим Скај и.в.
7   Антони Ру (ФРА) FDJ.fr и.в.
8   Грег Хендерсон (НЗЛ) Лото-Белисол и.в.
9   Даниеле Рато (ИТА) Канондејл и.в.
10   Грега Боле (СЛО) Вакансолел-ДКМ и.в.
Генерален пласман по етапа 5
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)   Астана 18ч 43' 52"
2   Крис Хорнер (САД) РадиоШек-Леопард + 3"
3   Николас Роуш (ИРС)     Тим Саксо-Тинкоф + 8"
4   Ајмар Зубелдија (ШПА) РадиоШек-Леопард + 16"
5   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 21"
6   Роберт Кишерловски (ХРВ) РадиоШек-Леопард + 26"
7   Ригоберто Уран (КОЛ) Тим Скај + 28"
8   Даниел Морено (ШПА)   Катјуша + 31"
9   Рафал Мајка (ПОЛ) Тим Саксо-Тинкоф + 38"
10   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тим Саксо-Тинкоф + 42"

Етапа 6 уреди

29 август 2013 — Гихуело до Касерес, 175 км[6]
Резултат од етапа 6
Возач Екипа Време
1   Михаел Меркев (ДАН) Тим Саксо-Тинкоф 3ч 54' 15"
2   Максимилијано Ричезе (АРГ) Лампре-Мерида и.в.
3   Фабијан Канчелара (ШВА) РадиоШек-Леопард и.в.
4   Тајлер Фарар (САД) Гармин-Шарп и.в.
5   Хуан Антонио Флеча (ШПА) Вакансолел-ДКМ и.в.
6   Мајкл Метјус (АВС) Орика-ГринЕЏ и.в.
7   Тони Мартин (ГЕР) Омега Парма-Квик Степ и.в.
8   Џани Мерсман (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ и.в.
9   Филип Жилбер (БЕЛ) Аксент Џобс-Ванти и.в.
10   Греам Браун (АВС) Белкин Про Сајклинг и.в.
Генерален пласман по етапа 6
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)   Астана 22ч 38' 07"
2   Крис Хорнер (САД) РадиоШек-Леопард + 3"
3   Николас Роуш (ИРС)     Тим Саксо-Тинкоф + 8"
4   Ајмар Зубелдија (ШПА) РадиоШек-Леопард + 16"
5   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 21"
6   Роберт Кишерловски (ХРВ) РадиоШек-Леопард + 26"
7   Ригоберто Уран (КОЛ) Тим Скај + 28"
8   Даниел Морено (ШПА) Катјуша + 31"
9   Рафал Мајка (ПОЛ) Тим Саксо-Тинкоф + 38"
10   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тим Саксо-Тинкоф + 42"

Етапа 7 уреди

30 август 2013 — Алмендралехо до Маирена дел Алхарафе, 205,9 км[7]
Резултати од етапа 7
Возач Екипа Време
1   Здењек Штибар (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ 4ч 51' 27"
2   Филип Жилбер (БЕЛ) Аксент Џобс-Ванти и.в.
3   Роберт Вагнер (ГЕР) Белкин Про Сајклинг + 1"
4   Адријан Пети (ФРА) Кофидис + 1"
5   Хуан Антонио Флеча (ШПА) Вакансолел-ДКМ + 1"
6   Ендру Фен (ВБР) Омега Парма-Квик Степ + 1"
7   Едвалд Боасон Хаген (НОР) Тим Скај + 1"
8   Данило Вис (ШВА) Аксент Џобс-Ванти + 1"
9   Клас Лодевик (БЕЛ) Аксент Џобс-Ванти + 1"
10   Рејнарт Јансе ван Ренсбург (ЈАР) Аргос-Шимано + 1"
Генерален пласман по етапа 7
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)   Астана 27ч 29' 35"
2   Крис Хорнер (САД) РадиоШек-Леопард + 3"
3   Николас Роуш (ИРС)     Тим Саксо-Тинкоф + 8"
4   Ајмар Зубелдија (ШПА) РадиоШек-Леопард + 16"
5   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 21"
6   Роберт Кишерловски (ХРВ) РадиоШек-Леопард + 26"
7   Ригоберто Уран (КОЛ) Тим Скај + 28"
8   Даниел Морено (ШПА) Катјуша + 31"
9   Рафал Мајка (ПОЛ) Тим Саксо-Тинкоф + 38"
10   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тим Саксо-Тинкоф + 42"

Етапа 8 уреди

31 август 2013 — Херез де ла Фронтера до Естепона-Алто Пењас Бланкас, 166,6 км[8]
Резултат од етапа 8
Возач Екипа Време
1   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура 4ч 09' 46"
2   Даниел Морено (ШПА) Катјуша + 1"
3   Николас Роуш (ИРС)   Тим Саксо-Тинкоф + 5"
4   Тибо Пино (ФРА) FDJ.fr + 5"
5   Иван Басо (ИТА) Канондејл + 5"
6   Барт де Клерк (БЕЛ) Лото-Белисол + 8"
7   Игор Антон (ШПА) Еускалтел-Еускади + 13"
8   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 19"
9   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 19"
10   Ригоберто Уран (КОЛ) Тим Скај + 23"
Генерален пласман по етапа 8
Возач Екипа Време
1   Николас Роуш (ИРС)       Тим Саксо-Тинкоф 31ч 39' 30"
2   Крис Хорнер (САД) РадиоШек-Леопард + 17"
3   Даниел Морено (ШПА)   Катјуша + 17"
4   Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 18"
5   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура + 29"
6   Ајмар Зубелдија (ШПА) РадиоШек-Леопард + 30"
7   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 31"
8   Ригоберто Уран (КОЛ) Тим Скај + 42"
9   Рафал Мајка (ПОЛ) Тим Саксо-Тинкоф + 52"
10   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 1' 03"

Етапа 9 уреди

1 септември 2013 — Антекера до Валдепењас де Хаен, 163,7 км[9]
Резултат од етапа 9
Возач Екипа Време
1   Даниел Морено (ШПА)   Катјуша 4ч 18' 57"
2   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 4"
3   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 4"
4   Николас Роуш (ИРС)   Тим Саксо-Тинкоф + 8"
5   Самуел Санчес (ШПА) Еускалтел-Еускади + 8"
6   Риналдо Ночентини (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 8"
7   Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 8"
8   Филип Жилбер (БЕЛ) Аксент Џобс-Ванти + 13"
9   Варан Баргиј (ФРА) Аргос-Шимано + 13"
10   Игор Антон (ШПА) Еускалтел-Еускади + 15"
Генерален пласман по етапа 9
Возач Екипа Време
1   Даниел Морено (ШПА)      Катјуша 35ч 58' 34"
2   Николас Роуш (ИРС)   Тим Саксо-Тинкоф + 1"
3   Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 19"
4   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 22"
5   Крис Хорнер (САД) РадиоШек-Леопард + 28"
6   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 56"
7   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура + 1' 09"
8   Ајмар Зубелдија (ШПА) РадиоШек-Леопард + 1' 10"
9   Ригоберто Уран (КОЛ) Тим Скај + 1' 22"
10   Иван Сантаромита (ИТА) Аксент Џобс-Ванти + 1' 25"

Етапа 10 уреди

2 септември 2013 — Тоределкампо до Гуехар Сиера, 186,8 км[10]
Резултат од етапа 10
Возач Екипа Време
1   Крис Хорнер (САД) РадиоШек-Леопард 4ч 30' 22"
2   Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 48"
3   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 1' 02"
4   Иван Басо (ИТА) Канондејл + 1' 02"
5   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 1' 02"
6   Тибо Пино (ФРА) FDJ.fr + 1' 02"
7   Николас Роуш (ИРС)   Тим Саксо-Тинкоф + 1' 10"
8   Игор Антон (ШПА) Еускалтел-Еускади + 1' 25"
9   Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 1' 25"
10   Рафал Мајка (ПОЛ) Тим Саксо-Тинкоф + 1' 52"
Генерален пласман по етапа 10
Возач Екипа Време
1   Крис Хорнер (САД)       РадиоШек-Леопард 40ч 29' 14"
2   Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 43"
3   Николас Роуш (ИРС) Тим Саксо-Тинкоф + 53"
4   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 1' 02"
5   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 1' 40"
6   Даниел Морено (ШПА)   Катјуша + 2' 04"
7   Иван Басо (ИТА) Канондејл + 2' 20"
8   Тибо Пино (ФРА) FDJ.fr + 3' 11"
9   Рафал Мајка (ПОЛ) Тим Саксо-Тинкоф + 3' 16"
10   Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 3' 28"

Етапа 11 уреди

4 септември 2013 — Таразона до Таразона, 38,8 км, поединечен хронометар (ITT)[11]
Резултати од етапа 11
Возач Екипа Време
1   Фабијан Канчелара (ШВА) РадиоШек-Леопард 51' 00"
2   Тони Мартин (ГЕР) Омега Парма-Квик Степ + 37"
3   Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 1' 24"
4   Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 1' 25"
5   Дарио Каталдо (ИТА) Тим Скај + 1' 41"
6   Николас Роуш (ИРС) Тим Саксо-Тинкоф + 1' 48"
7   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 1' 52"
8   Жером Копел (ФРА) Кофидис + 1' 52"
9   Јанез Брајкович (СЛО) Астана + 1' 53"
10   Самуел Санчес (ШПА) Еускалтел-Еускади + 2' 13"
Генерален пласман по етапа 11
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)   Астана 41ч 22' 22"
2   Николас Роуш (ИРС)   Тим Саксо-Тинкоф + 33"
3   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 46"
4   Крис Хорнер (САД)   РадиоШек-Леопард + 46"
5   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 2' 33"
6   Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 2' 44"
7   Иван Басо (ИТА) Канондејл + 2' 55"
8   Тибо Пино (ФРА) FDJ.fr + 3' 35"
9   Рафал Мајка (ПОЛ) Тим Саксо-Тинкоф + 3' 46"
10   Даниел Морено (ШПА)   Катјуша + 3' 56"

Белешки уреди

 1. Маичките кои се појавуваат во табелата на левата страна од страницата ги означуваат возачите кои ги носат на одредената етапа, додека оние кои се појавуваат на десната страна на страницата ги означуваат возачите на кои им се доделени по етапата.

Наводи уреди

 1. „Виланова де Ароса-Санхенхо“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 25 август 2013.
 2. „Понтеведра-Бајона“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 25 август 2013.
 3. „Виго-Мирадор де Лобеира-Вилагарсија де Ароса“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 26 август 2013.
 4. „Лалин-А Естрада-Фистера“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 27 август 2013.
 5. „Sober / Lago de Sanabria“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 28 август 2013.
 6. „Гихуело-Касерес“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 28 август 2013.
 7. „Алмендралехо-Маирена дел Алхарафе“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 28 авгѕст 2013. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
 8. „Херез де ла Фронтера-Естепона“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 28 август 2013.
 9. „Антекера-Валдепењас де Хаен“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 28 август 2013.
 10. „Тоределкампо-Гуехар Сиера“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 28 август 2013.
 11. „Таразона-Таразона“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 28 август 2013.