Битка кај Ровине

Битката кај Ровине се одвила на 17 мај 1395 година меѓу Османлиското Царство и нејзините вазали против Влашка на чело со Мирчо Стариот. Според една легенда, во пресрет на битката влашкиот владетел облечен како мировен емисар разговарал со Бајазид I барајќи од него да ја напушти земјата на кое османлискиот султан одбил. Во текот на битката главна улога во победата на влашките сили имале стрелците кои има нанеле големи жртви при привите османлиски напади. Во оваа битка на страната на Бајазид учествувале и неговите вазали Стефан Лазаревиќ и Марко Мрњавчев (познат како Крали Марко). Во Битката загинал и Крали Марко. Се претпоставува дека во битката и двете страни имале голем број на загуби за да на крајот се повлечат од бојното поле. По оваа битка Влашка станала вазална земја.

Битка кај Ровине
Дел од Османлиски војни во Европа
Battle of Rovine (1395).jpg
Датум 17 мај 1395
Место Ровине, Влашка
Исход влашка победа[1][2][3][4]
Завојувани страни
 Влашка Османлиско Царство Османлиско Царство
Команданти и водачи
Влашка Мирча I Османлиско Царство Бајазид I
Марко Мрњавчевиќ
Константин Дејановиќ
Стефан Лазаревиќ
Константин Балшиќ
Жртви и загуби
големи големи

НаводиУреди

  1. Fine 1994, p. 424
  2. Norman Angell. Peace Theories and the Balkan War. Kessinger Publishing, 2004, ISBN 1-4191-4050-7, ISBN 978-1-4191-4050-1.
  3. Jim Bradbury. The Routledge Companion to Medieval Warfare. Routledge, 2004, ISBN 0-415-22126-9, ISBN 978-0-415-22126-9.
  4. Norman L. Forter, Demeter B. Rostovsky. The Roumanian Handbook. Ayer Publishing, 1971, ISBN 0-405-02747-8, ISBN 978-0-405-02747-5.