Теночтитлан бил главен град на царството на Ацтеки. Тој се наоѓал на островот на езерото Тешкоко, таму каде што е денес градот Град Мексико. Теночтитлан на врвот од својата моќ, бил еден од најголемите градови на светот со околу 200.000 жители.

Мексикански-Теночтитлан
1325 – 1521


Глиф

Местоположба на Теночтитлан
Модел на храмот област Тенохтитлан кај Национален музеј за антропологија
Главен град Теночтитлан
Јазици Класичен смил
Вероисповед Мексиканска религија
Уредување Монархија
Историски период Пред-колумбиски
 -  Фондација 1325
 -  Формирање на Ацтечка империја 1428
 -  Уништување 1521

Градот го уништиле шпанските конквистадори во 1521 година. На неговите урнатини е изграден денешниот град Град Мексико, а езерото Тешкоко постепено е исушено.

Наводи уреди