Милош Обилиќ

Милош Обилиќ (според некои извори познат и како Милош Кобилиќ) бил српски средновековен витез, кој често се споменува во српските епски народни песни како голем јунак и убиец на отоманскиот султан Мурат I во тек на Косовската битка (1389 година). Иако историските извори од времето непосредно по битката на Косово не го наведуваат идентитетот на убиецот на султанот Мурат I,[1][2][3] подоцнежните српски, грчки и фирентински историски извори од 15 век, убиството на султанот го припишуваат на српски благородник и витез, по име Милош Обилиќ, кој бил во служба на кнезот Лазар.[4][5][6][7]

Милош Обилиќ
Miloš Obilić
Милош Обилиќ, дело на Александар Добрич, 1861 год.
Роден(а)Непознат
Починал(а)28 јуни 1389
Косово Поле
Други имињаМилош Кобилац, Милош Кобиловиќ, Милош Кобилиќ
Познат(а) поУбиство на отоманскиот султан Мурат I
ЗвањеВитез

Милош Обилиќ во народното творештвоУреди

 • „Милош кај Латините“ (српски: Милош у Латинима) - српска епска песна.[8]
 • „Вечерата на кнезот“ (српски: Кнежева вечера) - српска епска песна.[9]

НаводиУреди

 1. (на sr) Историјски гласник: орган Друштва историчара СР Србије. Друштво. 1994. https://books.google.mk/books?id=Ny9NAAAAYAAJ&redir_esc=y. 
 2. Heywood, Colin; Imber, Colin (1994) (на en). Studies in Ottoman History in Honor of Professor V.L. Ménage. İsis Press. ISBN 9789754280630. https://books.google.mk/books?id=PYxpAAAAMAAJ&redir_esc=y. 
 3. „The Battle of Kosovo“. 2011-06-05. конс. 2018-05-07. 
 4. „Oral Tradition Journal“. journal.oraltradition.org. конс. 2018-05-07. 
 5. Ivić, Pavle (1996) (на sr). Istorija srpske kulture. Dečje novine. https://books.google.mk/books?id=r3FpAAAAMAAJ&redir_esc=y. 
 6. Randjelovic, Mile. „FACTA UNIVERSITATIS“. facta.junis.ni.ac.rs. конс. 2018-05-07. 
 7. Jireček, Konstantin (1967) (на de). Geschichte der Serben. A.M. Hakkert. https://books.google.mk/books?ei=wU1FT_mgGZDR4QTRkYGSAw&id=G5JpAAAAMAAJ&redir_esc=y. 
 8. „Милош у Латинима“, во: Народне епске песме I’’. Београд: Просвета (без дата), стр. 55-57.
 9. „Кнежева вечера“, во: Народне епске песме I. Београд: Просвета (без дата), стр. 102-103.

ПоврзаноУреди