Отвори го главното мени
Историја на Монголија
Mongol dominions1.jpg
Пред Џингис Кан
Монголско царство
Ханати
- Чагатајски ханат
- Златна Орда
- Илханат
- Династија Јуен
Тимуридско царство
Могулско царство
Кримски ханат
Сибирски ханат
Ѕунгари
Династија Чинг
Република Кина
Монголска Народна Република (Надворешна Монголија)
Современа Монголија
Менгџијанг (Внатрешна Монголија)
Народна Република Кина (Внатрешна Монголија)
Бурјатска Монголија
Калмичка Монголија
Хазарски Монголци
Ајмачки Монголци
Хронологија
уредиЧагатај ханатот

Чагатајскиот ханат бил монголски и туркиски ханат што ги опфаќал териториите под раководство на Чагатај Хан. Тој бил втор син на монголскиот Џингис Кан и негов наследник. Овој ханат бил еден од четирите наследни империи настанати од големото Монголско царство.

Во 13 век, ханатот се протегал од Аму Дарја, до Алтајските планини па сѐ до денешна Монголија и НР Кина. Ханатот опстојувал од 1220-те години па сѐ до 17 век, иако западниот дел од ханатот бил изгубен во 1360 година. Пропаднал во 17 век.