Битка кај Дубравница

Битката кај Дубравница се одвила на 25 декември 1381 година на Божик, помеѓу силите на Османлиите и силите на кнезот Лазар Хребелановиќ. Ова претставувала прва битка помеѓу Србија и Османлиското Царство која се одвила по српските земји, во која Османлиите биле поразени.

Битка кај Дубравница
Дел од Османлиски војни во Европа
Датум 1381
Место Дубравница, во близина на Параќин
Исход Српска победа[1]
Завојувани страни
Србија Османлиско Царство
Команданти и водачи
Цреп Вукослављевиќ

Витомир

Сила
непознато непознато

До битката најверојатно дошло по османлиската победа на Маричката битка и нејзиното ограбување на јужниот дел од Балканскиот Полуостров. По овој пораз, Османлиите не дошле во конфликт со Србија до 1386 година, кога нивната војска под раководство на Мурат I била поразена во Битката кај Плочник.

НаводиУреди

  1. Ćirković, Sima M. and Vuk Tošić, The Serbs, (Blackwell Publishing Ltd., 2004), 83.