Опсада на Никеја (1331)

Опсадата на Никеја се одвила во периодот од 1328 до 1331 година од страна на силите на Османлиите предводени од Осман I и Византија предводена од Андроник III од друга страна. Опсадата довела до заземање на еден од најважните византиски градови од страна на Османлиите.

Опсада на Никеја
Дел од the Османлиско-византиски војни
Датум 1328 до 1331
Место Никеја
Исход Османлиска победа
Завојувани страни
Византија Османлиско Царство
Команданти и водачи
Андроник III Орхан I
Сила
непознато непознато
Жртви и загуби
непознато непознато

Претходно, од 1326 година од страна на Османлиите бил заземен денешниот град Бурса. Градот станал нова престолнина на новта империја. Тој се наоѓал во непосредна близина на Цариград. Во 1328 година Орхан I ја започнал опсадата на Никеја. Опсадата на градот траела до 1331 година. Претходно, градот на неколкупати бил опседнуван, но безуспешно. Во 1329 година од страна на византискиот цар бил направен обид да се поништи опсадата. Сепак, во тоа не успеал и на неколкупати бил поразен. Кога станало јасно дека императорот нема повеќе сили да се справи со градот односно да пушти војска на помош, градот паднал во 1331 година.[1] По ова, во 1337 година паднала и Никомедија.

Наводи

уреди
  1. A History of the Byzantine State and Society, Treadgold, W., Stanford Press, 1997