Филип VI (Франција)

Филип VI Валоа
Крал на Франција
Филип VI Валоа
Владеење1 април 1328 - 22 август 1350
Крунисување29 мај 1328
ПочивалиштеВо базиликата Сен-Дени, Франција
ПретходникШарл IV
НаследникЈован II
ПридружникЈована Бургундска
Бланка од Евро
ДецаЈован II
Филип Валоа
ДинастијаВалоа
ТаткоШарл Валоа
МајкаМаргарита Анжујска

Филип VI Валоа (роден во 1293 - починал на 22 август 1350 во Норгент ле Роа) бил крал на Франција и основач на династијата Валоа. Тој бил син на Шарл Валоа, кој бил брат на кралот Филип IV Убавиот. Неговото владеење се одликува со големи судири со англискиот крал Едвард III Плантагенет, што придонело до започнување на Стогодишната војна.
Претходник
Шарл IV
Крал на Франција
1328-1350
Наследник
Јован II