Опсада на Никомедија


Опсадата на Никомедија се одвила во периодот од 1333 до 1337 година од страна на силите на Османлиите предводени од Осман I и Византија. Опсадата довела до завземање на градот од страна на Османлиите.

Опсада на Никомедија
Дел од Османлиско-византиски војни
Датум 1333 to 1337
Место Никомедија
Исход Османлиска победа
Завојувани страни
Византија Османлиско Царство
Команданти и водачи
непознато Орхан I
Сила
непознато непознато
Жртви и загуби
непознато непознато

ПозадинаУреди

Од 1299 година, новосоздадената империја на Османлиите започнала да ги освојува териториите на Византиското Царство. По неколкуте успешни победи на Османлиите, следувало и паѓањето на Никеја во 1331 година. По ова, прашање било кога ќе бидат освоени и соседните градови, односно распаѓање на Византија.

ОпсадаУреди

Византискиот император бил свесен дека не може да се справи со инвазијата на Османлиите. Тој на неколку пати направил обиди да го поткупи Орхан I, но сепак во 1337 година Никомедија била нападната по кое градот бил предаден на Османлиите. Ова претставувало уште еден голем пораз за Византија. Таа по битката ја загубила и својата последна тврдина во Анадолија.

ПоследициУреди

По паѓањето на Никомедија, положбата на Византија била во залудна состојба. За разлика од 1096 година, Византија во тоа време имала сосема малку територии, со исклучок на неколку градови во Пелопонез. Од својата источна страна Византија била потиснета од Османлиите, а од својата северозападна страна на Србите и Унгарците. Прашање на време било кога конечно че се распадне империјата.

НаводиУреди