Плутарх (старогрчки: Πλούταρχος, Ploútarkhos; откако станува граѓанин на Стариот Рим, Лукиус Местриус Плутархус (Λούκιος Μέστριος Πλούταρχος); о. 46 – о. 120)[1] бил старогрчки биограф и есеист, чии најпознати дела се „Напоредни животописи“ и „Моралија“.[2] Него го вбројуваат меѓу средните платонисти.[3] Плутарх пишувал на старогрчки јазик, но за старогрчка и римска публика.[4]

Плутарх
Биста на Плутарх во неговото родно место, Херонеја, Грција.
Роден/ао. 46 г.
Херонеја, Беотија
Починат/ао. 120 г.
Делфи, Фокида
ЗанимањеБиограф, есеист, свештеник, амбасадор
ПредметБиографија
Книжевно движењеСтарогрчка книжевност

Животопис

уреди

Плутарх имал брат кого не го сакал.[5]

Творештво

уреди

Наводи

уреди
  1. Lamberton, Robert. Plutarch. New Haven: Yale University Press, 2001. [се бара страница]
  2. „Plutarch“. Oxford Dictionary of Philosophy.
  3. Dillon, John M. Middle Platonists: 80 BC to AD 220. Cornell University Press, 1996. p.184 ff.
  4. Stadter, Philip A. (2015). Plutarch and His Roman Readers. Oxford University Press. стр. 69. ISBN 9780198718338. Посетено на 2015-02-04. Иако Плутарх пишувал на старогрчки и од старогрчка гледна точка, [...] пишувал и за грчката, но и за римската публика.
  5. Јован Дучић, Благо Цара Радована (друго издање). Београд: Laguna, 2018, стр. 182.