Апоапсида е точка на орбитата на некое вселенско тело или друг објект, која е најдалеку до телото околу кое орбитира.

F - Периапсида, H - Периапсида

Кога станува збор за кружење околу планетата Земја, тогаш апоапсидата се вика апогеј, а кога кружи околу Сонцето се вика афел, итн.

Поврзано

уреди