JSTOR (кратенка од Journal STORage) е дигитална библиотека основана во 1995 година во американскиот град Њујорк.

JSTOR
Вид место
Дигитална библиотека
Седиште
Њујорк, САД
Основач(и)William G. Bowen
Адресаjstor.org

Содржи илјадници дигитализирани изданија објавени од повеќе светски академски списанија.

Од 2013 година, повеќе од 8 илјади институции во повеќе од 160 земји ширум светот имаат пристап до оваа дигитална библиотека. Иако најголемиот дел од пристапот до дигитализираните изданија е со претплата, оваа библиотека нуди и содржина која има отворен (бесплатен) пристап.[1]

Нејзината база на податоци содржи повеќе од две илјади наслови на научни списанија објавени од над 900 издавачи, во повеќе од 50 дисциплини.

JSTOR е дел од ITHAKA, непрофитна организација која и помага на академската заедница да користи дигитални технологии за зачувување на научните податоци и за унапредување на истражувањата и наставата на одржлив начин.

Приходите на JSTOR во 2015 година изнесуваа 86 милиони американски долари.[2]

Наводи уреди

  1. „Home“. About JSTOR (англиски). Посетено на 2021-10-23.
  2. Roberts, Ken Schwencke, Mike Tigas, Sisi Wei, Alec Glassford, Andrea Suozzo, Brandon (2013-05-09). „Ithaka Harbors Inc - Nonprofit Explorer“. ProPublica (англиски). Посетено на 2021-10-23.