Периапсида е точка на орбитата на некое вселенско тело или друг објект, која е најблиску до телото околу кое орбитира.

Ф - периапсида, Х - апоапсида

Кога станува збор за кружење околу планетата Земја, тогаш периапсидата се вика перигеј, за кружење околу Сонцето перихел, итн.

Поврзано

уреди