Клод Дебиси (Сен Жермен-ан Леи, 22 август 1862 - Париз, 25 март 1918) е прочуен француски композитор. Инспириран од симболизмот во поезијата и од импресионизмот во сликарството, тој создадал сопствен мајчин јазик и нов стил во музиката - импресионизмот. Неговото дело, засновано врз природната непосредност во изразувањето ја потиснало Вагнеровата доминација и со што ги поставил темелите на модерната музика.[1],[2].

Клод Дебиси

Наводи

уреди
  1. „Claude Debussy“. Архивирано од изворникот на 2021-02-18. Посетено на 2021-02-05.
  2. Claude Debussy