Вртежен период

Период на свртување на едно небесно тело е времето што е потребно за да се исполни едно свртување (ротација) околу неговата оска на вртење во однос на позадината од ѕвезди. Се разликува од сончев ден на планетите.

Анимирана ротација на астероид 433 Ерос

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди

  • Murray, Carl D. and Stanley F. Dermott (1999). Solar System Dynamics. Cambridge UP. стр. 531. ISBN 0-521-57295-9. Надворешна врска во |title= (help) Rotation periods of Mercury and Earth are wrong.