Месечев календар

вид на календар

Месечев календар (лунарен календар) — календар чии датуми ги означуваат месечевите мени (месечеви мени се различните изгледи на Месечината гледана од Земјата).

Ирански Исламски календар посветен на каџарскиот владетел Насер ал-Дин Шах во 1280 година, Музеј на Линден, Штутгарт, Германија

Календарите кои ги означуваат временските сезони и вртењето на Земјата околу Сонцето се викаат сончеви календари, како грегоријанскиот календар.

Единствениот месечев календар кој е во широка употреба е исламскиот календар.