Рокенрол, (англиски: rock and roll = нишкање и свивање) или рок — форма на популарна музика, обично со вокали (често со вокална хармонија), електрични гитари и силен ритам; во некои поджанрови на рокенролот честа е употребата и на други инструменти (на пример, саксофон, синтисајзер итн.). Рокенролот настанал како смеса од повеќе мултикултурни жанрови, како: блуз, џез, госпел и кантри.[1]

Знак за комеморација на улогата на Алан Фрид и Кливленд, Охајо, во потеклото на рокенролот

Како културен феномен, општественото влијание на рокот низ светот е без паралела меѓу видовите на музика. Неговата прифатливост произлегува и од неговата мултикултурна основа. Рокот, роден во САД во 1940-тите, станал популарен низ целиот свет и еволуирал во повеќе различни стилови. Во рамките на рокенролот спаѓаат и голем број на поджанрови, како: Хеви метал (Heavy Metal), Хард-рок (Hard Rock), Панк-рок (Punk), Ска (Ska), Прогресивен рок (Progressive Rock) или Симфо-рок (Sympho Rock), Глам рок (Glam Rock), Нов бран (New Wave) итн.

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди

Рокенролот како тема во музиката

уреди
 • „Рокенрол бензиска станица“ (англиски: Rock & Roll Gas Station) — песна на американската хардкор-панк група Adrenalin O.D..[2]
 • „Не можам да го поднесам рокенролот“ (англиски: Can't Stand Rock 'n Roll) - песна на британската панк-рок група Anti Nowhere League од 1982 година.[3]
 • „Рокенролот не е загадување на звукот“ (англиски: Rock and Roll Ain't Noise Pollution) - песна на австралиската рок-група АЦ/ДЦ (AC/DC) од 1980 година.[4]
 • „Рокенрол воз“ (англиски: Rock & Roll Train) - песна на АЦ/ДЦ од 2008 година.[5]
 • „Рокенрол музика“ (англиски: Rock'n Roll Music) - песна на американскиот рок-музичар Чак Бери (Chuck Berry) од 1957 година.[6]
 • „Не спиј малечка моја додека свири музиката“ (српскохрватски: Ne spavaj mala moja muzika dok svira) — песна на југословенската рок-група Бијело дугме од 1974 година.[7]
 • „Ништо мудро“ (српскохрватски: Ništa mudro) — песна на југословенската рок-група Бијело дугме од 1976 година.[8]
 • „Значи, сакаш да бидеш рокенрол ѕвезда“ (англиски: So You Want To Be A Rock 'n' Roll Star) - песна на американската рок-група The Byrds од 1967 година.[9]
 • „Рокенрол жена“ (англиски: Rock And Roll Woman') - песна на американската рок-група Бафало Спрингфилд (Buffalo Springfield) од 1967 година.[10]
 • „Рокенрол“ (англиски: Rock & Roll) - песна на американската рок-група Велвет Андерграунд (Velvet Underground) од 1970 година.[11]
 • „Бади Холи“ (англиски: Buddy Holly) — песна на американската рок-група Визер (Weezer) од 1994 година.[12]
 • „Рокенрол болест“ (англиски: Rock'N'Roll Disease) - песна на американската рок-група Грин он Ред (Green on Red) од 1988 година.[13]
 • „Рокенрол“ (англиски: Rock'n Roll) - песна на француската група Дафт Панк (Daft Punk) од 1997 година.[14]
 • „Игра рокенрол цела Југославија“ - песна на југословенската рок-група Електрични оргазам.[15]
 • „Малиот рокенролер“ (англиски: Little Rock 'N' Roller) - песна на американскиот рок-музичар Стив Ерл (Steve Earle) од 1986 година.[16]
 • „Секс, дрога и рокенрол“ (англиски: Sex & Drugs & Rock'n Roll) - песна на британската панк-рок група Ian Dury % The Blockheads од 1977 година.[17]
 • „Рокенрол“ (англиски: Rock'n Roll) - песна на британската рок-група Лед Цепелин (Led Zeppelin) од 1971 година.[18]
 • „Рокенрол“ (англиски: Rock and Roll) — песна од истоимениот музички албум на британската рок-група Моторхед (Motö̲rhead) од 1987 година.[19]
 • „Рокенрол ѕвезда“ (англиски: Rock'n Roll Star) - песна на британската рок-група Оејзис (Oasis) од 1994 година.[20]
 • „Рокенрол за куќниот совет“ (српски: Rock'N'Roll za kućni savet) — песна на српската рок-група Рибља чорба од 1979 година.[21]
 • „Тоа е само рокенрол“ (англиски: It's Only Rock'n'Roll Album) - албум на британската рок-група Ролинг стоунс од 1974 година.[22]
 • „Рокенрол црнчиште“ (англиски: Rock 'N' Roll Nigger) - песна на американската рок-група Patti Smith Group.[23]
 • „Рокенрол дух“ (англиски: Rock 'N' Roll Ghost) — песна на американската рок-група Риплејсментс (The Replacements) од 1989 година.[24]
 • „Рокенрол кралица“ (англиски: Rock & Roll Queen) - песна на британската панк-рок група Сабвејс (The Subways) од 2005 година.[25]
 • „Рокенрол“ (англиски: R n' R) - песна на американската рок-група Феит ноу мор (Faith No More) од 1987 година.[26]
 • „Рокенролот е виновен за сè“ (англиски: Rock'N Roll je kriv za sve) - песна на југословенската рок-група Фит.[27]
 • „Рокенрол девојки“ (англиски: Rock and Roll Girls) - песна на американскиот рок-пејач Џон Фогерти (John Fogerty) од 1985 година.[28]
 • „Во рокенрол клубот“ (англиски: Down At The Rock And Roll Club) - песна на американската рок-група Richard Hell and the Voidoids од 1977 година.[29]

Наводи

уреди
 1. „рокенрол“Дигитален речник на македонскиот јазик
 2. Discogs, Adrenalin O.D. – The Wacky Hi-Jinks Of Adrenalin O.D. (пристапено на 6.11.2022)
 3. YouTube, Anti-Nowhere League - 04 - Can't Stand Rock 'n' Roll (пристапено на 25.12.2016)
 4. YouTube, AC/DC - Rock And Roll Ain't Noise Pollution (Lyrics) (посетено на 15.6.2017)
 5. YouTube, AC/DC - Rock' n Roll Train (пристапено на 22.5.2017)
 6. YouTube, Chuck Berry - Rock And Roll Music (пристапено на 22.5.2017)
 7. Bijelo Dugme – Kad Bi' Bio Bijelo Dugme (посетено на 7.12.2022)
 8. Bijelo Dugme – Eto! Baš Hoću! (посетено на 7.12.2022)
 9. YouTube, The Byrds - So You Want To Be A Rock 'n' Roll Star (пристапено на 30.8.2017)
 10. DISCOGS, Buffalo Springfield ‎– Buffalo Springfield Again (пристапено на 21.12.2018)
 11. DISCOGS, The Velvet Underground ‎– Loaded (пристапено на 19.12.2017)
 12. Weezer – Weezer (пристапено на 16.4.2024)
 13. DISCOGS, Green On Red ‎– Here Comes The Snakes (пристапено на 8.10.2018)
 14. YouTube, Daft Punk - Rock'n Roll (Official Audio) (пристапено на 4.2.2017)
 15. YouTube, Elektricni Orgazam - Igra rokenrol cela Yugoslavija (video 1988) (пристапено на 30.10.2017)
 16. YouTube, Steve Earle | Guitar Town | Full Album | Vinyl Rip (пристапено на 30.10.2017)
 17. YouTube, Clevor Trever (пристапено на 7.2.2021)
 18. YouTube, Led Zeppelin - Rock And Roll (Live Video) (пристапено на 22.5.2017)
 19. YouTube, Mot̲ö̲r̲h̲e̲ad – R̲o̲ck 'N̲'̲ ̲R̲oll (Full Album) 1987 (посетено на 26.3.2023)
 20. YouTube, Oasis - Rock 'N' Roll Star (пристапено на 22.5.2017)
 21. Discogs, Riblja Čorba – Kost U Grlu (пристапено на 16.10.2021)
 22. YouTube, The Rolling Stone 1974 It's Only Rock'n'Roll Album Completo (пристапено на 16.1.2018)
 23. YouTube, Patti Smith - "Rock 'N' Roll Nigger" (пристапено на 7.2.2021)
 24. The Replacements – Don't Tell A Soul (пристапено на 8.7.2023)
 25. YouTube, The Subways - Rock & Roll Queen - Official Video (пристапено на 22.5.2017)
 26. DISCOGS, Faith No More ‎– Introduce Yourself (пристапено на 19.8.2020)
 27. YouTube, Rock'N'Roll Je Kriv Za Sve FIT (пристапено на 8.4.2017)
 28. YouTube, John Fogerty Centerfield Full album vinyl LP (Original release, including Zanz Kant Danz) (пристапено на 5.7.2017)
 29. Discogs, Richard Hell & The Voidoids ‎– Blank Generation (пристапено на 25.11.2020)