Син (акадски: Sîn, Suen) или Нана (сумерски: Nanna) е сумерски бог од Месопотамската митологија. Тој бил бог на месечината и син на Енлил и Нинлил. Негов град бил Ур. Името „Нана“ на сумерски јазик значи „просветител“.

Слика од цилиндерски печат на Син од околу 2100 година п.н.е. Син е претставен како месечев срп.

Поврзано

уреди

Литература

уреди
  • Tamara M. Green, The City of the Moon God: Religious Traditions of Harran. E.J. Brill, Leiden, 1992, 232 pages. ISBN 90-04-09513-6

Наводи

уреди