Вселенски летови со екипаж

Човечките вселенски летови се вселенски летови кои се одвиваат со помош на човечки екипаж.

Едвард вајт на вселенска прошетка за време на мидијата Gemini 4

Следува список на најпознатите светски вселенски програми со лансирања на човечки екипажи.

Земја Национален поим Прв астронаут Датум Всел. програма Лансирна рампа

СССР
космонаут (руски: космонавт) Јури Гагарин 12 април, 1961 Vostok 1 Восток
САД
САД
astronaut Алан Шепард 5 мај, 1961 Mercury-Redstone 3 Redstone
Народна Република Кина
Кина
yǔhángyuán, hángtiānyuán ... (1973), прекинат Shuguang 1 Long March 2
Народна Република Кина
Кина
yǔhángyuán, hángtiānyuán ... (1981), прекината Piloted FSW Long March 2

ESA
astronaut, cosmonaut, spationaute ... (1999), прекинат Hermes Ariane V
Народна Република Кина
Кина
yǔhángyuán, hángtiānyuán, taikonaut Јанг Ливеи 15 октомври, 2003 Shenzhou 5 Long March 2F
Јапонија
Јапонија
... ... (2003), прекинат HOPE-X H-II
Индија
Индија
... ... (2014), планиран ... GSLV-Mk II

ESA
astronaut ... (2020), планиран CSTS or Hopper Ariane V
Јапонија
Јапонија
... ... (2020), планиран ... ...
Турција
Турција
astronot, gökmen ... (2020), планиран ... ...
Иран
Иран
... ... (?), планиран ... Shahab 6 or 7

Надворешни врски

уреди