Ија (месечина)

месечина на Јупитер

Јо — третa по големина месечина на Јупитер. Го открил Галилео Галилеј во 1610 г. Пречникот му е околу 3630 км а масата 8,93 х 10 22 кг, односно малку поголем од Месечината. Самата површина на Ија е многу поинаква од сите останати објекти во Сончевиот Систем и е прекриена со вулкани од сулфур и сулфур диоксид.

Сликана од леталото „Галилео“

Надворешни врскиУреди