Европска вселенска агенција

Европска вселенска агенција или ЕСА (англиски: European Space Agency или ESA), е основана во 1974 и е меѓувладина организација која е посветена на истражувања во вселената. Со неа раководат 22 европски држави. Главниот штаб се наоѓа во Париз, Франција. Има вкупен буџет од 2,9 милијарди .

Европска вселенска агенција
European Space Agency
Сопственик
Основана1974
Главен штабПариз, Франција
Вселенска станицаГвајански вселенски центар
УправникЖан-Жак Дорден
Буџет2,9 ($4,260) млј (2007)
Мреж. местоwww.esa.int

Главната лансерна станица е Гвајанскиот вселенски центар во Куру, Француска Гвајана.

Научните мисии се засновани во ESTEC во Нордвејк, Холандија, Земјините опсервациски мисии се во ESRIN во Фраскати, Италија, Мисионата контрола е во ESOC во Дармштат, Германија, и Европскиот астронаутски центар (EAC), каде што се тренираат астронаутите за идните мисии е сместен во Келн, Германија.

  Земји членки на ЕСА
  Земји членки на ЕЦС

Надворешни врски

уреди