Млада месечина

месечева мена

Млада месечина или новина[1]месечева мена во која Месечината, за време на нејзината синодична револуција која трае околу 29,53 дена, е помеѓу Земјата и Сонцето. За време на оваа мена таа не е на ноќното небо. Во текот на денот, фактот дека нејзиното видливо лице не е осветлено од Сонцето и дека е блиску до сончевиот диск, го отежнува набљудувањето со голо око.

Одвивање на месечевите мени

Младата месечина понекогаш се смета за моментот на појавување на првата видлива месечина, по астрономска конјункција. Ова се забележува веднаш над хоризонтот на запад, за време на краткиот период помеѓу зајдисонце и зајдувањето на Месечината. Точниот момент, па дури и датумот на оваа појава зависи од географската положба на набљудувачот.

Астрономската млада месечина, по дефиниција се случува токму во моментот на нејзината астрономска конјункција со еклиптичката лонгитуда на Сонцето, како што се гледа од Земјата. Овој момент е единствен и не зависи од географската положба на набљудувачот. Ако Месечината е доволно близу до рамнината на еклиптиката, имаме затемнување на Сонцето.

Астрономски набљудувањаУреди

Оваа месечева мена е интересна за астрономите бидејќи во овој период Месечината не е видлива во текот на ноќта, а во другите фази нејзината осветленост го попречува посматрањето на небото.

Во фразеологизмите во македонскиот јазикУреди

  • Од новина на погибел (ретко)[1]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Новина - млада месечинана Дигиталниот речник на македонскиот јазик

Надворешни врскиУреди