Орбитален период

Орбитален период е времето што е потребно за едно небесно тело да направи една целосна орбита околу друг објект.

Полу-голема оска ( а ) и полу-мала оска ( б ) на елипса

Кога се споменува без понатамошни објаснувања, во астрономијата орбиталниот период се однесува сидералниот период на небесното тело, што се пресметува во однос на ѕвездите.

Постојат неколку видови на орбитални периоди за небесните тела околу Сонцето.

ПоврзаноУреди