Роберт Хук (англиски: Robert Hooke; 18 јули 16353 март 1703) бил англиски физичар и секретар на Кралското друштво во Лондон, кој го усовршил барометарот, телескопот и микроскопот и прв ја открил клеточната структура на растенијата. Роберт Хук исто докажал ротирањето на Земјата и гравитацијата на небесните тела, а исто така го открил и законот на истегнувањето на еластичните тела (Хуков закон).

Роберт Хук
13 Portrait of Robert Hooke.JPG
Роберт Хук
Роден28 јули 1635 [с.с. 18 јули]
Фрешватер, Остров Вајт, Англија
Починал3 март 1703 (на 67 години)
Лондон, Англија
НационалностАнгличанец
ПолињаФизика и хемија
УстановиОксфордски универзитет
ОбразованиеКрајстчрч (Оксфорд), Оксфорд
МенториРоберт Бојл
Познат поХуков закон
Микроскопија
го вовел поимот 'клетка'
Влијание одРичард Базби