Список на градоначалници на Атина

список на статии на Викимедија

Градоначалникот на Атина е првиот човек на Општината Атина, најголемата област на Град Атина. Во 2002 Дора Бакојани станала првата жена-градоначалник на Атина. Моменталниот градоначалник е Никитас Какламанис, избран во октомври 2006.


19 век

уреди
# Име Стапил на функцијата Отстапил од функцијата Партија
1-ви Анаргирос Петракис 5 мај 1836 25 јануари 1837
2-ри Ангелос Герондас 26 јануари 1837 10 јуни 1837
3-ти Димитриос Калифронас 11 јуни 1837 7 јули 1837
4-ти Ангелос Герондас 6 јули 1840 5 септември 1840
5-ти Димитриос Калифронас 6 септември 1840 15 март 1841
6-ти Димитриос Мисараљотис 16 март 1841 15 август 1841
7-ми Анаргирос Петракис 16 август 1841 20 октомври 1843
8-ми Спиридон Бенизелос 21 октомври 1843 20 јануари 1845
9-ти Спиридон Бенизелос 21 јануари 1845 11 мај 1847
10-ти Спиридон Бенизелос 12 мај 1847 11 ноември 1850
11-ти Николаос Захарицас 12 ноември 1850 28 август 1851
12-ти Јоанис Коњарис 29 август 1851 22 ноември 1853
13-ти Јоанис Коњарис 23 ноември 1853 13 ноември 1854
14-ти Констандинос Галатис 14 ноември 1854 7 јуни 1855
15-ти Констандинос Галатис 19 март 1855 27 октомври 1857
16-ти Спиридон Бенизелос 25 март 1857 3 декември 1857
17-ти Георгиос Скуфос 4 декември 1857 13 ноември 1861
18-ти Георгиос Скуфос 14 ноември 1861 12 октомври 1862
19-ти Емануил Куцикарис 13 октомври 1862 27 август 1865
20-ти Периклис Захарицас 28 август 1865 21 април 1866
21-ви Георгиос Скуфос 22 април 1866 21 април 1870
22-ри Панагис Кириакос 22 април 1870 23 април 1874
23-ти Панагис Кириакос 24 април 1874 10 мај 1879
24-ти Димитриос Суцос 11 мај 1879 30 септември 1883
25-ти Димитриос Суцос 1 октомври 1883 30 септември 1887
26-ти Трасивулос Папалександрис 1 октомври 1887 16 декември 1887
27-ми Тимолеон Филимон 17 декември 1887 30 септември 1891
28-ми Михаил Мелас 1 октомври 1891 31 октомври 1894
29-ти Димитриос Силивриотис 1 ноември 1894 30 ноември 1895
30-ти Ламброс Калифронас 1 декември 1895 11 септември 1899
31-ви Спиридон Меркурис 12 септември 1899 30 декември 1903

20 век

уреди
# Име Стапил на функцијата Остапил од функцијата Партија
32-ри Спиридон Меркурис 31 декември 1903 30 септември 1907
33-ти Спиридон Меркурис 1 октомври 1907 30 септември 1911
34-ти Спиридон Меркурис 1 октомври 1911 31 март 1914
35-ти Емануил Бенакис 1 април 1914 25 септември 1919
35-ти Георгиос Цохас 26 ноември 1917 8 јули 1919
36-ти Спиридон Пацис 9 јули 1919 2 ноември 1920
37-ми Георгиос Цохас 26 ноември 1920 20 септември 1922
38-ми Спиридон Пацис 21 септември 1922 30 ноември 1925
39-ти Спиридон Пацис 1 декември 1925 31 август 1929
40-ти Спиридон Меркурис 1 септември 1929 31 март 1934
41-ви Костас Коѕиас 1 април 1934 15 септември 1936
42-ри Амброзиос Плитас 16 септември 1936 10 мај 1941
43-ти Констандинос Мермигас 11 мај 1941 1 август 1941
44-ти Ангелос Георгатос 2 август 1941 19 август 1941
45-ти Ангелос Георгатос 20 август 1941 11 октомври 1944
46-ти Аристидис Склирос 12 октомври 1944 17 мај 1946
47-ми Јоанис Пицикас 18 мај 1946 17 август 1950
48-ми Андониос Рагусис 18 август 1950 19 мај 1951
49-ти Констандинос Коѕиас 20 мај 1951 6 јули 1951
50-ти Констандинос Николопулос 7 јули 1951 11 јули 1951
51-ви Констандинос Коѕиас 12 јули 1951 8 декември 1951
52-ри Констандинос Делијанис 9 декември 1951 17 декември 1951
53-ти Констандинос Никопулос 18 декември 1951 12 февруари 1955
54-ти Пафсиниас Кацотас 13 февруари 1955 8 октомври 1955
55-ти Фокион Теодоропулос 9 октомври 1955 14 октомври 1955
56-ти Пафсаниас Кацотас 15 октомври 1955 20 декември 1955
57-ми Фокион Теодоропулос 21 декември 1955 30 декември 1955
58-ми Пафсаниас Кацотас 31 декември 1955 2 февруари 1956
59-ти Александрос Магриплис 2 февруари 1956 10 февруари 1956
60-ти Пафсаниас Кацотас 10 февруари 1956 28 јуни 1959
61-ви Ангелос Цукалас 29 јуни 1959 5 јуни 1964
62-ри Јоанис Папаконстандину 6 јуни 1964 14 септември 1964
63-ти Георгиос Плитас 15 септември 1964 9 декември 1967
64-ти Димитриос Рицос 10 декември 1967 17 декември 1967
65-ти Димитриос Рицос 18 декември 1967 17 септември 1974
6ти Констандинос Дарас 25 септември 1974 1 јуни 1975
67-ми Јоанис Папатеодору 6 јуни 1975 31 декември 1978
68-ми Димитриос Беис 1 јануари 1979 31 декември 1986 ПАСОК
69-ти Милтиадис Еверт 1 јануари 1987 14 мај 1989 Нова Демократија (Грција)
70-ти Николаос Јатракос 15 мај 1989 31 декември 1990
71-ви Андонис Тристис 1 јануари 1991 7 април 1992 Нова Демократија (Грција)
72-ри Леонидас Курис 22 април 1992 31 декември 1994
73-ти Димитрис Аврамопулос 1 јануари 1995 31 декември 1998 Нова Демократија (Грција)
74-ти Димитрис Аврамопулос 1 јануари 1999 31 декември 2002 Нова Демократија (Грција)

21 век

уреди
# Име Стапил на функцијата Отстапил од функцијата Партија
75-ти Дора Бакојани 1 јануари 2003 14 февруари 2006 Нова Демократија (Грција)
75-ти * Фотини Пипили 15 февруари 2006 22 февруари 2006 Нова Демократија (Грција)
76-ти Теодорос Беракис 23 февруари 2006 31 декември 2006 Нова Демократија (Грција)
77-ми Никитас Какламанис 1 јануари 2007 Нова Демократија (Грција)
78-ми Јоргос Каминис ПАСОК

*: вршител на должност