Список на реки во Македонија

список на статии на Викимедија
(Пренасочено од Реки во Македонија)

Ова е список на реки во Македонија. Иако не е сеопфатен, на него се наведени голем број реки и потоци со нивните алтернативни имиња.

Карта на поголемите реки и езера во Македонија.
Карта на речните сливови во Македонија
Егејски слив:      Вардар      Струма
Јадрански слив:      Црн Дрим      Преспанско Езеро
Црноморски слив:      Дунав
Книга за Реките во Република Македонија (Стиснете на сликата за да ја отворите и читате во целост)

По сливови уреди

Егејски слив уреди

Јадрански слив уреди

Црноморски слив уреди

По азбучен ред уреди

Ова е нецелосен список на реки во Република Македонија по азбучен редослед, според книгата Реките во Република Македонија (2014) од И. Петрушевски и Б. Маркоски.[1]

А уреди

Б уреди

В уреди

Г уреди

Д уреди

Ѓ уреди

Е уреди

Ж уреди

З уреди

Ѕ уреди

И уреди

Ј уреди

К уреди

Л уреди

Љ уреди

М уреди

Н уреди

Њ уреди

О уреди

П уреди

Р уреди

С уреди

Т уреди

Ќ уреди

У уреди

Ф уреди

Х уреди

Ц уреди

Ч уреди

Џ уреди

Ш уреди

Наводи уреди

  1. Петрушевски, Илија; Маркоски, Благоја (2014). Реките во Република Македонија (PDF). Скопје: Геомап. ISBN 978-9989-2117-6-8.

Галерија уреди

Поврзано уреди