Јелашка Река

Јелашка Река (лерински назив: Сакулева или Секулева, Сакулина (грчки: Σακουλέβας, Сакулевас) — река во западниот дел на Егејска Македонија (денес во Грција) и јужниот дел на Република Македонија.

Јелашка Река / Сакулева
Florina-Sakuleva.jpg
Местоположба
Физички особености
УстиеЦрна Река, кај с. Брод, Општина Новаци
Особености на сливот
Елешка (Сакулева) Река помеѓу селата Сакулево и Долно Клештино

Реката извира од планината Баба и тече на исток во тесна длабока долина под името „Сакулева Река“, преминува во рамницата Пелагонија и тече низ градот Лерин. Потоа свртува на север, минува крај с. Сакулево (чие име го носи), преоѓа во Република Македонија и се влева во големиот свиок на реката Црна над селото Брод, Општина Новаци, каде е позната како „Јелашка Река“.

Зафаќа сливно подрачје од 876,8 км2. Претставува главна водна артерија на Леринското Поле.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди