Боишка Река

река во Македонија

Боишка Река или Катунишка Рекарека во Пелагониски регион и притока на Црна Река.

Боишка Река
ЗемјаМакедонија Македонија
Слив
Главен изворБигла
1.430 м
УстиеЦрна Река
Сливна повр.95 км2
Физички особености
Должина15 км

ТечениеУреди

Реката извира во северниот дел на планината Бигла, на надморска височина од 1.430 м. По течението на реката, таа собира неколку притоки главно од левата страна, меѓу кои најзначајни се Пакатска, Церовска и Вировска Река. Од десната страна најзначајна притока е Мреношка Река. Во горниот тек е позната под името „Катунишка Река“. Се влева во Црна Река од нејзината десна страна.[1]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Петрушевски, Илија; Маркоски, Благоја (2014). Реките во Република Македонија. Скопје: Геомап. стр. 13. ISBN 978-9989-2117-6-8.