Жаба (река)

река во Југозападна Македонија

Жабарека во Југозападна Македонија и лева притока на Црна Река. Речните води се проценува дека би можеле да послужат како извор за производство на електрична енергија.

Жаба
Викиекспедиција Железник 179.jpg
Поглед на реката Жаба
Слив
Главен изворБушева Планина
1.600 м
УстиеЦрна Река
636 м
41°16′29″N 21°11′11″E / 41.27472° N; 21.18639° E / 41.27472; 21.18639Координати: 41°16′29″N 21°11′11″E / 41.27472° N; 21.18639° E / 41.27472; 21.18639
ТечениеЦрна РекаВардарЕгејско Море
Речен системВардар
Сливна повр.92,82 км2
Физички особености
Должина21 км
Проток
  • Просечен:
    0,366 м3

ТечениеУреди

Течението на реката започнува на Бушева Планина, северозападно од Крушево, каде што таа настанува од повеќе извори на надморска височина од околу 1.600 м. По своето течение, таа поминува низ селата Арилево и Долно Дивјаци. Кај селото Долно Дивјаци од нејзината лева страна се влева реката Распаќе (Горноливадска Река). Во Црна Река се влева од нејзината лева страна, над селото Прибилци, на надморска височина од 638 м.[1]

ХидрографијаУреди

Жаба е долга 21 км, а вкупната површина на речниот слив изнесува 92,82 км2 Надморската височина на почетокот на течението е околу 1.600 м, додека при вливот во Црна Река е 638 м, со што релативниот пад е 23,7‰.[1] Просечниот речен проток изнесува 366 л/сек.[2]

ЕнергетикаУреди

По течението на реката е планирана изградба на мала хидроцентрала со инсталирана моќност од 380 KW.[2]

ГалеријаУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Петрушевски, Илија; Маркоски, Благоја (2014). Реките во Република Македонија. Скопје: Геомап. стр. 29-30. ISBN 978-9989-2117-6-8.
  2. 2,0 2,1 Табела со локации за 37 МХЕЦ на сливовите на р. Вардар, Треска, Брегалница, Струмица и Црн Дрим, „Министерство за животна средина и просторно планирање“.

Надворешни врскиУреди