Мавровска Река

Мавровска Рекарека во Западна Македонија која тече низ Мавровското Поле.

Мавровска Река
ЗемјаМакедонија Македонија
Слив
Главен изворМавровско Поле
УстиеРадика

ТечениеУреди

Некогашна лева притока на реката Радика, денес се влива во Мавровското Езеро, низводно од акумулацијата зафаќа сливно подрачје од 54,5 km2.[1]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Петрушевски, Илија; Маркоски, Благоја (2014) (на македонски). Реките во Република Македонија. Скопје: Геомап. стр. 8. ISBN 978-9989-2117-6-8.