Биначка Морава

река во Македонија и Србија

Биначка Мораварека што тече низ Македонија и јужна Србија (вкл. југоисточно Косово). Тече во правец југозапад-североисток, ја преминува границата со Србија, и по течение од 49 км кај Бујановац се спојува со Прешевска Моравица, образувајќи ја Јужна Морава.

Биначка Морава
Vitia.JPG
Биначка Морава низ Витина
Местоположба
Физички особености
Устиесо Прешевска Моравица ја образува Јужна Морава кај Бујановац
Должина49 км
Особености на сливот

Извор и течениеУреди

Реката извира на планината Скопска Црна Гора, северно од Скопје. Се образува со слевањето на Кључевска и Слатинска Река, кои заедно ја сочинуваат Голема Река. Реката тече уште 4 км во Македонија, па ја преминува границата и го добива името Биначка Морава, по селото Бинач, Општина Витина. Понатаму тече покрај Витина, а потоа и крај Гнилане, за кое некогаш имала големо значење. Оттаму продолжува кон селата Доморовце и Кончуљ, па ја образува Јужна Морава заедно со Прешевска Моравица.

НаводиУреди

ПоврзаноУреди